Hlavní obsah

ÚOHS zrušil tendr na autobusovou dopravu Pardubického kraje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil tendr Pardubického kraje na zajištění autobusové dopravy na deset let za 6,8 miliardy korun. Rozhodnutí potvrdil předseda úřadu Petr Rafaj a je pravomocné. Úřad o tom informoval v pátek.

Foto: David Ryneš, Novinky

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil tendr Pardubického kraje na zajištění autobusové dopravy na deset let za 6,8 miliardy korun.

Článek

Výběrové řízení na zajištění autobusové dopravy u úřadu napadly společnosti Arriva Morava a Toms Transport Services. Úřad výběrové řízení zrušil kvůli dvěma požadavkům.

Kraj jednak požadoval předložení bankovní záruky výhradně od banky se sídlem v České republice, čímž podle ÚOHS bezdůvodně omezil okruh potenciálních dodavatelů.

Na Pardubicku začala stavba dalších 13 kilometrů dálnice D35

Ekonomika

Druhým problémem byl požadavek na použití malého typu autobusu s maximální délkou devět metrů, s možností náhrady malého autobusu vozem o délce od 10,5 metru.

„Tím zadavatel bezdůvodně vyloučil použití takzvaného přechodového typu autobusu o délce více než devět metrů a méně než 10,5 metru, který by vnitřní kapacitou jinak odpovídal požadavkům zadavatele. Vytvořil tak bezdůvodnou překážku hospodářské soutěže,” uvedl úřad.

ÚOHS v první instanci o tendru rozhodoval už loni na podzim, Pardubický kraj proti jeho rozhodnutí podal rozklad. Předseda úřadu Petr Rafaj ho nyní zamítl a v obou bodech dal svému úřadu za pravdu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám