Hlavní obsah

ÚOHS uložil Severočeské vodárenské společnosti pětimiliónovou pokutu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložil pokutu ve výši pět miliónů korun Severočeské vodárenské společnosti. Jak uvedl předseda ÚOHS, důvodem bylo chybování v zakázce na zvýšení kapacity úpravny vody v Meziboří. Pokuta je jedna z nejvyšších v letošním roce.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Článek

„Rozhodnutí není dosud pravomocné a může být proti němu podán rozklad,“ sdělil Rafaj s tím, že chyby v tendru podle něj byly závažné. Zakázka v objemu téměř 290 miliónů korun byla zadávána na počátku letošního roku.

Vodárenská společnost podle ÚOHS nepostupovala v souladu se zákonem, když pro zhotovení jedné z části stavby požadovala použití určitého drenážního systému od firmy The F.B. Leopold Company Inc.

Podle zákona o veřejných zakázkách ale nesmí zadávací podmínky obsahovat požadavky nebo odkazy na obchodní firmy, názvy nebo jména a příjmení či specifická označení konkrétního zboží či služeb, pokud to není odůvodněno předmětem zakázky.

„V případě uvedení názvů konkrétních výrobců či zboží dochází ke zvýhodnění určitých dodavatelů a současně k diskriminaci uchazečů či výrobců, kteří daným typem výrobku nedisponují,“ uvedl Rafaj.

Zadavatel má podle něj povinnost v zadávací dokumentaci uvést dostatečně přesný a srozumitelný popis předmětu zakázky. Pokud není takový popis možný, lze použít odkaz na konkrétní výrobek, avšak vždy s dovětkem o přípustnosti řešení stejného druhu.

„V šetřeném případě nebyl odkaz na konkrétní výrobek obhajitelný předmětem zakázky a zadavatel jej rovněž dostatečně neodůvodnil. Postup zadavatele mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky,“ dodal Rafaj.

Reklama

Výběr článků

Načítám