Hlavní obsah

ÚOHS schválil prodej Elektrárny Chvaletice Litvínovské uhelné

Brno

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil prodej Elektrárny Chvaletice Litvínovské uhelné. Uvedl to mluvčí úřadu Martin Švanda. Firma se na koupi elektrárny dohodla se společností ČEZ, má zaplatit 4,12 miliardy korun.

Foto: ČEZ

Elektrárna Chvaletice

Článek

Litvínovská uhelná (LUAS) má na tuzemském trhu s hnědým uhlím podíl deset až 15 procent. Nový majitel Chvaletic chce elektrárnu dlouhodobě provozovat. ČEZ přitom plánoval její uzavření v roce 2015. Litvínovská uhelná letos v dubnu uvedla, že bude mít motivaci vyrábět více energie, což by podle firmy mělo napomáhat ke zlevnění elektřiny na trhu.

Slib prodeje jedné z elektráren o výkonu 800 až 1000 megawattů měl od začátku zmírnit obavy Evropské komise z dominantního postavení ČEZ na českém trhu. Brusel dokonce zahájil v roce 2009 vyšetřování ČEZ z obavy, že blokuje vstup konkurence na trh. Požadavek na prodej buď elektrárny Počerady, Chvaletice, nebo Mělník II spolu s elektrárnou Tisová ovšem český energetický gigant splnil, komise tak může šetření ukončit.

Pro dobro spotřebitelům elektřiny

„Odprodání významné výrobní kapacity umožní, aby na český trh s elektrickou energií vstoupil nový aktér a konkuroval ČEZ. To prospěje všem spotřebitelům elektřiny,“ uvedl v dubnu komisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia. Rozhodnutí komise znamená, že ČEZ od ní nedostane pokutu, která by mohla dosáhnout až deseti procent firemních tržeb.

Litvínovské uhelné patří severočeský důl ČSA, ze kterého už v minulosti pocházela část uhlí pro Chvaletice. Společnost zdůrazňuje, že akvizicí Chvaletic nebude omezen žádný z jejích zákazníků a že Litvínovská uhelná dostojí všem svým smluvním závazkům na dodávky uhlí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám