Hlavní obsah

Úniku peněz se obává i expartner Bohemia Energy

Právo, Antonín Havlík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po konci skupiny Bohemia Energy se její majitelé manželé Hana a Jiří Písaříkovi měli pokusit v minulých týdnech přesunout stamilionový majetek na virtuální firmy. Kromě žalob svých klientů čelí ještě dlouholetému sporu s podnikatelem Tomášem Bártou a jeho skupinou EMTC. Bárta se s nimi soudí o desetinový podíl.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Byl to právě Bártův insolvenční správce Jaroslav Brož, který uspěl u Městského soudu v Praze s návrhem na předběžné opatření, jež transakce zastavilo a zakázalo manželům Písaříkovým, aby převáděli nemovitosti na ready-made společnosti.

Bezprostřednost nákupu a prodeje podporovala to, že jde o účelové zbavování se majetku
Petr Brož, insolvenční správce EMTC

„Bezprostřednost nákupu a prodeje podporovala závěr, že jde o účelové zbavování se majetku,“ řekl Právu Brož.

Redakce Práva se pokoušela s Písaříkem spojit. Na dotazy momentálně neodpovídá, ale na pondělí chystá oficiální vyjádření.

Na pokus o přesun některých nemovitostí v hodnotě stovek milionů korun na virtuální firmy upozornil tento týden i analytik Pirátů Janusz Konieczny.

Piráti: Majitelé Bohemia Energy se pokoušejí ukrýt majetek

Domácí

„Snažím se dělat přehled, aby nebyly dotčeny nároky poškozených,“ uvedl s tím, že by hrozilo, že by klienti Bohemia Energy neměli z čeho získat kompenzace.

Trestní oznámení na Bohemia Energy mimo jiné i pro účelové převádění majetku podal tento týden i ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO).

Mnohaletý spor o podíl

Možné odvádění majetku je znepokojující právě pro zkrachovalého podnikatele Tomáše Bártu a jeho společnost EMTC, která pro Bohemia Energy získávala klienty. V jeho mnohaletém sporu jde o nárok na desetiprocentní minoritu v Bohemia Energy, což je hlavní položka, od které si jeho věřitelé slibovali úhradu svých pohledávek za 1,8 miliardy.

Zástupci Pirátů podle Bohemia Energy obléhali areál Horse Park, ti to odmítají

Domácí

Ve sporu nejde o malé peníze. Letos v červnu dala skupina Natland Tomáše Rašky nabídku na odkup desetiny skupiny Bohemia Energy za jednu miliardu korun.

Písaříkovi Bártův nárok na podíl zpochybňují, což může být podle Brože problematické.

„Insolvenční správce s politováním konstatuje, že soudní spory pana Bárty či EMTC – Czech, a. s., s manželi Písaříkovými a Bohemia Energy mají dle jeho názoru podstatu v letité a systematické snaze neplnit uzavřené smlouvy pomocí zneužívání právních kliček,“ poslal ve vyjádření.

Momentálně je nejasné, zda Bohemia Energy uhradí své závazky, nebo skončí v insolvenci.

Vláda schválila kvůli Bohemia Energy hromadné žaloby

Domácí

„Bude důležité posoudit, jaké pochybení souvisí s tím, vůči jakému majetku mohou být uplatňovány nároky poškozených. Zdali pouze vůči společnosti Bohemia Energy, anebo celé skupině včetně Amper Marketu (společnost, která se v roce 2018 stala součástí BE, pozn. red.), kde byly divným způsobem přesunuty různé majetky, nebo taky vůči majetku rodiny Písaříkových,“ konstatoval Konieczny.

Reklama

Výběr článků

Načítám