Hlavní obsah

UniCredit zavede záporné úrokové sazby u vkladů nad milion eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší italská banka UniCredit zavede od příštího roku negativní úrokové sazby pro klienty, jejichž vklad přesahuje milion eur (25,8 milionu Kč). Informovala o tom v pondělí agentura Reuters s odvoláním na vyjádření banky.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

UniCredit tak uvedla na pravou míru oznámení svého generálního ředitele Jeana-Pierra Mustiera z minulého týdne. Ten tehdy řekl, že v reakci na kroky Evropské centrální banky zavede negativní úrokové sazby u vkladů nad 100 000 eur (2,58 milionu korun).

Mustierovo oznámení kritizovaly italské bankovní odbory. Skupina na ochranu spotřebitelů Codacons chtěla tento krok napadnout u soudu.

UniCredit chystá záporné úroky u velkých vkladů

Ekonomika

Podle mluvčího UniCredit se ale negativní úrokové sazby budou týkat pouze klientů, kteří mají na účtu přes milion eur, tedy 0,1 procenta zákazníků. Banka jim zároveň nabídne alternativní způsoby investování.

Mustier nedávno z pozice předsedy Evropské bankovní federace tlačil na Evropskou centrální banku, aby snížila dopady negativních úrokových sazeb na banky. Doporučil tehdy zpoplatnění vkladů.

Česká pobočka UniCredit nechtěla komentovat, zda by se opatření mělo týkat i tuzemska. Situace je zde odlišná. Na rozdíl od eurozóny, kde ECB snížila depozitní sazbu na –0,5 procenta, Česká národní banka drží základní úrokovou sazbu na dvou procentech.

Negativní úrokové sazby již dříve u vysokých vkladů zavedly některé banky v Německu a Dánsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám