Hlavní obsah

Ukrajina pohrozila, že přiškrtí Evropě dodávky plynu

– MOSKVA/KYJEV • Aktualizováno
Novinky, BBC, aš, RIA-Novosti

Ukrajina v úterý pohrozila, že omezí dodávky plynu do Evropy. Důvodem je, že ruský Gazprom přiškrtil kohoutky Ukrajině kvůli nesplaceným pohledávkám. Vyplývá to z oficiální zprávy ukrajinské společnosti Naftogaz. Gazprom snížil dodávky v pondělí o 35, v úterý večer pak o dalších 25 procent, uvedla agentura AP.

Foto: Konstantin Chernichkin, Reuters

Článek

Naftogaz ve své úterní zprávě postup ruského gigantu označil za porušení dohod o tranzitu plynu a varoval, že takto nutí „Ukrajinu k jednání, které je v rozporu s ustanoveními Evropské energetické charty“.

Naftogaz ve svém vyjádření uvedl, že může garantovat tranzit plynu pro evropské odběratele jen do té doby, dokud nebude ohrožena energetická bezpečnost Ukrajiny.

Jestliže Gazprom bude porušovat technická ujednání mezi dvěma stranami snižováním dodávek plynu do Ukrajiny, Naftogaz si podle vyjádření jeho vedení vyhrazuje právo uplatnit adekvátní opatření, aby zajistil zájmy Ukrajiny.

Gazprom chce od úterního večera omezit dodávky plynu na Ukrajinu až o polovinu. O svém rozhodnutí dále snížit dodávky plynu do Ukrajiny informoval Evropskou komisi v Bruselu. Evropská komise vyzvala Gazprom, aby spor urychleně vyřešil a současně dala najevo naději, že spor neohrozil dodávky plynu do Evropy.

Dodávky pro ČR nebudou podle RWE ohroženy

Tuzemský RWE Transgas oznámil, že spor nebude mít vliv na Českou republiku. Novinkám to potvrdil i mluvčí plynárenské společnosti RWE Transgas, která má v tuzemsku dominantní postavení na trhu s plynem. „Podle informací, které máme k dispozici, Gazprom předpokládá, že zcela splní podmínky kontraktů o dodávkách zemního plynu do České republiky.

"Ani předcházející spory mezi Ruskem a Ukrajinou nikdy neovlivnily dodávky zemního plynu pro zákazníky skupiny RWE v ČR,“ uvedla společnost v pondělí a v úterý sdělila, že její pondělní vyjádření platí.

RWE Transgas připomněl, že do ČR jde z Ruska 70 procent dodávek plynu, zbylých 30 procent jde od norských producentů.

foto: Novinky.cz

Přes Ukrajinu proudí čtvrtina ruských dodávek plynu pro Evropu, napsala agentura Reuters. Kuprijanov v pondělí slíbil, že vývoz ruského plynu do Evropy nijak narušen nebude. "Gazprom je spolehlivý dodavatel, nemůžeme a nebudeme však dodávat plyn bez placení," řekl.

Zastaveny dvě třetiny dodávek

Konflikt mezi oběma zeměmi znovu propukl naplno v pondělí, kdy Gazprom začal kohoutky pomalu uzavírat. V pondělí dopoledne snížilo Rusko Ukrajině dodávky o 25 procent, poté následovalo snížení o dalších deset procent. „Ukrajina neobnovila vyjednávání,“ komentoval další snížení dodávek podle BBC mluvčí Gazpromu Sergei Kuprijanov. V úterý večer firma omezila dodávky o dalších 25 procent.

Ve sporu mezi zeměmi jde o to, že Ukrajina dluží Rusku za loňské dodávky a bez dohody odebírá plyn nadále odebírá pro letošní rok. Dluh má dosahovat 27 miliard korun. Ukrajina toto nařčení odmítá, na začátku roku ale přiznala pohledávky, která vznikly výpadkem dodávek levnějšího plynu ze Střední Asie, kde panuje tuhá zima. Dodavatel pak kupoval dražší ruský plyn. V únoru se obě strany dohodly.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám