Hlavní obsah

Udej svého šéfa a můžeš vyhrát dron, nabádá zaměstnance francouzský Amazon

Vedení francouzské divize Amazonu vymyslelo kontroverzní soutěžní hru. Zaměstnanci skladu amerického internetového prodejce na severu Francie v obci Lauwin-Planque mají za úkol oznamovat zanedbání bezpečnostních předpisů ze strany svých nadřízených. Ten, komu se podaří nasbírat nejvíce bodů, vyhraje dron. Píše o tom francouzský deník Le Figaro.

Foto: Thilo Schmuelgen, Reuters

Sklad Amazonu

Článek

Hra „Safety fun game” byla mezi 1500 zaměstnanci vyhlášena 17. listopadu, skončit má 19. prosince. Odbory iniciativu odsoudily, podle jejich názoru podporuje udavačství a je nevkusná. Firma se brání, že jejím cílem je pouze „přimět zaměstnance, aby věnovali bezpečnosti větší pozornost”.

Za tímto účelem vedení připravilo speciální „faux pas” formuláře, do kterých zaměstnanec vyplní jméno nadřízeného a bezpečnostní pochybení, kterého u něj byl svědkem, řekl listu zástupce odborové organizace CFDT Patrick Blervaque. Přidělené body jsou odstupňovány podle pozice, jakou pachatel zaujímá ve firemní hierarchii.

Udávat za body a dárky je podivné, míní odborář

„Udávat lidi za účelem získání bodů a dárků je podivné,” řekl deníku Alain Jeault z centrály odborového svazu CGT. Obává se, že by se z touhy po cenách mohla objevit falešná udání a že firma, ač to popírá, hry zneužije k propouštění zaměstnanců. Stejného názoru je Christophe Bocquet z odborového svazu Force Ouvriére, podle nějž existují jiné způsoby, jak obdarovat zaměstnance.

Amazon působí i v České republice. V roce 2013 začalo fungovat centrum vráceného zboží v Dobrovízi u Prahy a předloni tam Amazon zahájil provoz svého prvního distribučního centra v České republice. V listopadu zahájil na svém německém webu prodej zboží v češtině. [celá zpráva]

Šéf a zakladatel Amazonu Jeff Bezos se v červenci stal nakrátko nejbohatším mužem světa, když díky růstu akcií společnosti předběhl šéfa Microsoftu Billa Gatese. [celá zpráva]

Anketa

Považujete hru motivující k udávání nadřízených za nevhodnou?
Ano
78,9 %
Ne
17,4 %
Je mi to fuk
3,7 %
Celkem hlasovalo 374 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám