Hlavní obsah

Údaje o čínském HDP jsou tahané z rukávu, dal k dobrému tamní politik

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Údaje o čínském hrubém domácím produktu (HDP) jsou nespolehlivé. V roce 2007 to řekl nynější místopředseda vlády Li Ke-čchiang. Ten očekává, že se v roce 2013 stane novým ministerským předsedou. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na server WikiLeaks.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Li Ke-čchiang byl v inkriminované době šéfem komunistické strany v severovýchodní provincii Liao-ning. Neobvyklou upřímnost ukázal ve svém hodnocení místního hospodářství na večeři s americkým velvyslancem v Číně Clarkem Randtem.

Ke-čchiang je nyní místopředsedou vlády a ohledně hodnocení ekonomiky ho před lety zajímaly jen tři údaje: spotřeba elektrické energie, nákladní přeprava po železnici a objem bankovních úvěrů.

"Při pohledu na tyto tři faktory lze měřit s relativní přesností rychlost hospodářského růstu. Všechny ostatní údaje jsou pouze pro orientaci,“ uvedl.

Čínské ministerstvo zahraničí odmítlo celou záležitost jakkoli komentovat a opakovaně vyzvalo Spojené státy k řešení nastalé situace.

"To, že HDP Číny není spolehlivý údaj, zejména na nižších úrovních, není nic nového," řekl nejmenovaný ekonom u zahraniční banky s tím, že se zveřejňuje pouze část pravdy.

Podle čínských oficiálních zdrojů bude nárůst HDP letos činit 9,9 % a i v příštím roce poroste tamní ekonomika stabilně a rychle, když růst HDP má dosáhnout asi deseti procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám