Hlavní obsah

Účet za sjednocení Německa? Dva bilióny eur

Novinky, Tomáš Volf

Němci vyčíslili účet za sjednocení obou německých států. Dosud vyšlo na dva bilióny eur, uvádí analýza odborníka na bývalou Německou demokratickou republiku berlínské Svobodné univerzity Klause Schrödera, jejíž závěry zveřejnil deník Die Welt.

Foto: Profimedia.cz

Graffiti ozdobená část berlínské zdi, symbolu rozdělení Německa.

Článek

Ze dvou biliónů eur směřovalo 65 procent do sociální oblasti a z ní se více než polovina vynaložila na důchody východních Němců.

V letech 1991 až 2013 dostávala východní část země ze západních spolkových zemí ročně 8 až 14,5 miliardy eur na přilákání investic a podporu ekonomického růstu. Velká část nákladů mířila také do obnovy zastaralé infrastruktury nebo do výstavby nové.

Podle studie Německého ústavu pro hospodářský výzkum (DIW) spotřebovalo pět východních spolkových zemí a jejich obyvatelé o 1,5 biliónu eur více, než sami vyprodukovali.

Rozdíly budou přetrvávat

Navzdory silné vládní podpoře investic na pozvednutí východoněmecké ekonomiky se od 2005 vyrovnávání mezi oběma částmi země téměř zastavilo. Výkonnost východoněmeckých zaměstnanců dosahuje necelých 70 procent výkonnosti pracovníků na západě země. A tento poměr se podle ekonomů určitou dobu nebude měnit.

Hrubý domácí produkt na obyvatele je na východě na úrovni 71 procent hodnoty v západní části země. Platy v bývalé NDR dosahují 80 procent úrovně běžné ve starých spolkových zemích. Nezaměstnanost na východě sice klesla na nejnižší úroveň od roku 1991 a činí 10,7 procenta, přesto je proti průměru západních spolkových zemí dvojnásobná.

Magdeburský profesor ekonomie a bývalý ministr financí Saska - Anhaltska Karl - Heinz Paqué poznamenal, že i v budoucnu se bude v Německu třeba vyrovnat s velkými rozdíly v životní úrovni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám