Hlavní obsah

Výše škody za požár lodi s luxusními auty je astronomická

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Experti odhadují, že automobilový koncern Volkswagen může přijít minimálně o 155 milionů dolarů kvůli požáru na nákladní lodi, která minulý týden převážela přes Atlantik více než čtyři tisíce kusů luxusních aut. Odhad celkového zboží na palubě činí přes 400 milionů dolarů. Informoval o tom server The Guardian.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Loď převážela náklad osobních aut.

Článek

Experti na pojišťovnictví ze společnosti Russell Group v pondělí odhadli, že na lodi Felicity Ace bylo zboží v celkové hodnotě 438 milionů dolarů (zhruba 9,45 miliardy Kč). Z toho hned 401 milionů dolarů připadlo na automobily luxusních modelů Porsche, Audi, Bentley nebo Lamborghini a nákladní vozidla.

Nejvíce tratila skupina Volkswagen. Podle výkonného ředitele Russell Group Sukiho Basiho by následky požáru mohly pro německou automobilku znamenat ztrátu nejméně 155 milionů dolarů (zhruba 3,3 miliardy Kč). Luxusní značky jako Porsche, Audi, Bentley a Lamborghini totiž vlastní právě koncern Volkswagen.

Po dvou dnech zachránili řidiče z trajektu, který hořel u Korfu

Evropa

„Incident přichází ve špatnou dobu pro světové výrobce automobilů, kteří jsou uprostřed krize dodavatelského řetězce při nákupu polovodičů, což má za následek nová zpoždění u nových vozů. Událost, jako je tato, nepřispěje k získání důvěry u spotřebitelů,“ řekl Basi.

Foto: Reuters

Felicity Ace převážela asi čtyři tisíce aut značek Volkswagen, Porsche, Bentley či Lamborgini.

Foto: Portuguese Navy, Reuters

Nákladní loď Felicity Ace začala hořet asi sto kilometrů od pobřeží Azor.

Manažer nákladní lodi, kterým je společnost Mitsui O.S.K. Lines, uvedl, že dva velké vlečné čluny s protipožárním vybavením začaly v úterý na loď stříkat vodu. Posádka byla evakuována už minulý týden, ve stejný den, kdy na lodi začalo hořet. Žádné palivo z lodi neuniklo a plavidlo je stabilizováno, uvedla dopravní společnost na zvláštním webu, který zřídila jen pro účely informování o postupu záchranných prací.

Foto: Mapy.cz

Místo události

Russell Group ve svých propočtech počítá s celkovou hodnotou aut na palubě. To znamená, že vyčíslená škoda počítá s variantou, že ztracena či zničena byla všechna převážená auta. Experti odhadují, že další automobilky vedle Volkswagenu mohou přijít zhruba o 246 milionů dolarů.

V Atlantiku hoří loď plná vozů Porsche, Volkswagen, Lamborghini a Bentley

Svět

Volkswagen se odhadům Russell Group odmítl vyjádřit. Mluvčí automobilky BMW sdělila, že na palubě Felicity Ace nebyla žádná auta této německé značky. Mluvčí automobilky Mercedes-Benz řekl, že podnik si není vědom, že by na lodi měl nějaká vozidla.

Felicity Ace má velikost zhruba tří fotbalových hřišť. Vyplula z německého přístavu Emden a namířeno měla do přístavu Davisville v americkém státě Rhode Island. Tam už ale nedoplula, protože 16. února ji blízko Azorských ostrovů západně od Portugalska zachvátil požár.

Reklama

Výběr článků

Načítám