Hlavní obsah

U O2 areny vzniká nové multifunkční centrum a hotel za dvě miliardy

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V Praze vzniká nové multifunkční, kongresové a kulturní centrum, a to hned u jižní strany O2 areny v prostorách, kde kdysi bývala nikdy nevyužitá „malá arena“. Rozpočet na výstavbu je 1,2 miliardy, s nutností postavit k centru hotel se náklady vyšplhají až ke dvěma miliardám korun. Novinky přibližují, jak bude centrum vypadat.

U O2 areny vzniká nové multifunkční centrum a hotel za dvě miliardy korunVideo: Novinky

 
Článek

Někdejším záměrem bylo využívat malou arenu stavěnou v letech 2003 až 2004 (tedy stejně jako velká O2 arena) jako tréninkovou plochu. Původně se s ní počítalo jako s druhou plochou pro mistrovství světa v hokeji. Dokončena však nikdy nebyla a v podobě hrubé stavby byla zakonzervována a využívána jen ke skladování.

Foto: Novinky

Nové multifunčkní centrum by mělo být dokončeno v červnu 2019.

Nyní nachází své využití, a to na popud zájmů promotérů a organizátorů, kteří do Prahy chtěli umístit atraktivní akce, u nichž byl ale otazník ohledně odpovídajícího prostoru. „Ve druhé polovině roku 2015 proto došlo k prvním seriózním úvahám o přestavbě a padlo rozhodnutí malou arenu dostavět,“ vysvětlil Novinkám generální ředitel společnosti Bestsport a O2 areny Robert Schaffer.

Nově vznikající budova v pražských Vysočanech už získala i své jméno: O2 universum. Rozkládá se na čtyřech podlažích a má celkovou plochu téměř 50 tisíc m2. Součástí přestavěné malé arény bude až 21 sálů různých velikostí s celkovou kapacitou deset tisíc návštěvníků.

Foto: Novinky

Nové centrum bude disponovat 21 sály.

Největší sál s kapacitou až 4,5 tisíce lidí bude využíván jako prostor pro pořádání středně velkých koncertů a sportovních utkání. Na všech patrech celého komplexu bude k dispozici 13 000 m2 prostoru pro výstavy a komerční využití.

Využití

„Centrum se soustřeďuje hlavně na pořádání největších kongresů s počtem účastníků až deset tisíc. V největším sále O2 universum, v sále A, se plánuje pořádat i koncerty s nižší kapacitou, na které je O2 arena příliš velká. Bavíme se tedy o koncertech s kapacitou od tří do pěti tisíc návštěvníků,” přiblížil Schaffer.

Foto: archiiv O2 universum

Tahle bude vypadat hlavní vchod.

Vedle největšího sálu A budova obsahuje i další dva menší sály – B a C. Ty mají kapacitu tisíc návštěvníků. „Zde plánujeme pořádat například korporátní akce, jakou jsou například vánoční večírky firem nebo cokoli jiného, prostor je univerzální,“ dodal Schaffer.

Foto: Novinky

Centrum se staví už od října loňského roku.

Celý projekt je nyní ve fázi ukončení bouracích prací. Aktuálně na staveništi začínají podle šéfa Bestsportu práce stavební. Celá stavba přitom začala už v říjnu 2017 a plánovaná kolaudace by se měla uskutečnit v červnu roku 2019. Ve druhé polovině roku 2020 by měl být dokončen i blízký hotel s kapacitou 300 pokojů.

Reklama

Výběr článků

Načítám