Hlavní obsah

Tvrdá rozpočtová opatření v Portugalsku zaskočila i prezidenta

Novinky, pit
Lisabon

Středopravá portugalská vláda předložila v pondělí rozpočet na rok 2013, který obsahuje dosud nejtvrdší úsporná opatření. Ta zaskočila dokonce i prezidenta této jihoevropské země, který utahování opasků podrobil kritice, informovala agentura Reuters.

Článek

„Za současných okolností není správné požadovat splnění rozpočtu za každou cenu,“ uvedl Aníbal Cavaco Silva na své facebookové stránce. Rozpočet na příští rok se samozřejmě nelíbí ani opozici, která požaduje demisi vlády.

Portugalsko bylo v roce 2011 nuceno požádat o mezinárodní finanční pomoc ve výši 78 miliard eur a v souvislosti s ní musí plnit dohodnuté podmínky týkající se nejrůznějších omezení v rozpočtu. Jihoevropská země se navíc nachází v nejhlubší recesi od 70. let minulého století.

Rozpočet výrazným způsobem přitvrzuje ve zvýšení daně z příjmů, což potvrdil mimo jiné i ministr financí Vitor Gaspar. Ten ho neváhal označit za „obrovské“. Dále jde o škrty v důchodech, daně z finančních transakcí a navýšení daně z nemovitosti.

Ekonomové varují před spirálou recese

Ekonomové se nicméně obávají, že tvrdá opatření mohou stahovat Portugalsko do ještě větší spirály recese, tedy někam na úroveň Řecka. V portugalské veřejnosti sílí protesty, generální stávka je naplánována na 14. listopadu.

Letos se očekává propad portugalské ekonomiky nejméně o tři procenta. V příštím roce by podle vládních odhadů měl pokles činit jedno procento, ovšem ekonomové tento údaj zpochybňují a čekají více. Nezaměstnanost se již dostala na rekordní maxima nad 15 procent a vláda očekává, že v příštím roce dále poroste až někam k hranici 16,4 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám