Hlavní obsah

Tuzemská UniCredit Bank už neřešila Řecko, zisk jí stoupl o 176 procent

Praha

Tuzemská UniCredit Bank, která patří mezi velké domácí banky, loni zvýšila čistý zisk o 176 procent na 3,16 miliardy korun. Výrazný růst zisku je částečně zkreslen tím, že předloni banka odepsala řecké dluhopisy.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Celková aktiva UniCredit Bank loni meziročně vzrostla o 10,5 procenta na 318,9 miliardy korun. Objem klientských vkladů banka zvýšila loni o více než devět procent na 195,1 miliard korun. Objem úvěrů poskytnutých klientům stoupl o 1,6 procenta na 184,7 miliardy korun.

„I přes mírně optimistickou prognózu vývoje tuzemského hospodářství v druhé polovině tohoto roku se budeme dále zaměřovat na odpovědné řízení nákladů a postupné rozšiřování distribuční sítě, včetně přeshraniční působnosti v souladu se střednědobým plánem,“ uvedl šéf banky Jiří Kunert.

Čistý úrokový výnos bance loni meziročně klesl o čtyři procenta na 6,2 miliardy korun. Naopak čisté výnosy z poplatků a provizí meziročně zvýšila o téměř 16 procent na necelých 2,1 miliardy korun. Všeobecné provozní náklady banka loni zvýšila o tři procenta na 4,6 miliardy korun. Náklady na úvěrové riziko stouply o 18 procent na 1,5 miliardy korun.

Tuzemským bankám se loni dařilo

Výsledky zveřejnily již i ostatní velké tuzemské banky. Česká spořitelna loni zvýšila čistý zisk o více než pětinu na 16,6 miliardy korun. O zhruba polovinu pak stoupl loni čistý zisk Komerční bance, a to na 14,2 miliardy korun. Československá obchodní banka vykázala čistý zisk 15,3 miliardy korun, meziročně o 37 procent více.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám