Hlavní obsah

Turky trápí vysoká inflace. Ekonomika země přitom brzdí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Inflace v Turecku v březnu zrychlila na 11,3 procenta. Ceny rostou nejvíc od roku 2008, vyplývá z údajů tureckého statistického úřadu. Za růstem cen stojí oslabení turecké liry kvůli obavám o politickou i hospodářskou budoucnost země. Turecká ekonomika loni zpomalila růst na 2,9 procenta z předloňských čtyř procent.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Příznivci tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana

Článek

Dvouciferným tempem v Turecku zdražují potraviny, doprava i alkoholické nápoje. K růstu cen výrazně přispělo oslabení turecké liry, kterou poznamenaly obavy o politickou i hospodářskou budoucnost země.

Citelný vzestup inflace není příznivou zprávou pro prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana v souvislosti s referendem o posílení pravomocí hlavy státu, které se uskuteční 16. dubna. Prezidentův poradce Bülent Gedikli už v reakci na vývoj inflace na Twitteru uvedl, že nárůst spotřebitelských cen je dočasný a že od druhého čtvrtletí se projeví vliv opatření vlády. Co přesně měl na mysli, však neupřesnil, uvedla agentura Reuters.

Oslabení turecké liry je vidět i na kurzu ke koruně. Lira nyní stojí méně než sedm korun, loni na jaře přitom byla téměř za devět korun.

Chybějí ruští turisté

Podle statistik publikovaných minulý týden turecká ekonomika loni zpomalila růst na 2,9 procenta z předloňského tempa 4,0 procenta.

Turecké hospodářství loni zasáhl propad turistického sektoru, který je jedním z pilířů ekonomiky. Předloňské ochlazení vztahů s Ruskem podkopalo cestovní ruch a prudké zhoršení bezpečnostní situace v podobě vlny teroristických útoků odradilo od návštěvy i turisty ze západní Evropy.

Nedůvěru vůči zemi ještě zesílil červencový pokus o státní převrat a následné rozsáhlé čistky ve státní správě a veřejném sektoru.

Reklama

Související články

Ankara zase zuří, tentokrát kvůli Norsku

Do přívalu turecké nevole se ve středu dostalo Norsko, jež udělilo azyl pěti vysokým tureckým důstojníkům. Podle médií jde o čtyři vojáky, kteří sloužili...

Výběr článků

Načítám