Hlavní obsah

Turistika Řecko nespasí, příjmy se mohou letos propadnout o 15 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Řecku z turistiky v letošním roce přiteče méně peněz než v loňském roce. Příjmy by tak mohly klesnout až o 15 procent. Důvodem je politická nejistota, která rozdmýchala obavy, že země by kvůli prohlubující se dluhové krizi mohla opustit eurozónu.

Foto: Profimedia.cz

Pláž Marmari na ostrově Kos

Článek

„Uvidíme výrazný pokles příjmů z turistiky. Negativní číslo, něco kolem deseti až 15 procent,“ uvedl pro agenturu Reuters šéf řeckého svazu podnikatelů v cestovním ruchu SETE Andreas Andreadis.

V roce 2011 příjmy stouply o deset procent na 10,5 miliardy eur (asi 267,8 miliardy korun). Počet turistů se zvýšil o 1,5 miliónu na rekordních 16,5 miliónu. Stály za tím hlavně nižší ceny a politické nepokoje v konkurenčních destinacích, v Egyptě a Tunisku.

Část Němců, kteří spolu s Brity tvoří nejpočetnější skupinu turistů v zemi, se letos rozhodla nejet do Řecka kvůli zprávám o protiněmeckých náladách a obavám, že zůstanou někde trčet kvůli stávkám proti úsporným opatřením. Více by letos mohlo přijet turistů z Ruska, Ukrajiny, Izraele a Turecka, avšak ti zřejmě nezaplní předpokládaný výpadek příjmů.

Cestovní ruch je pro Řecko velmi důležitým odvětvím. Na hrubém domácím produktu země se podílí 15 procenty a jedno z pěti pracovních míst je v cestovním ruchu. Minulý měsíc centrální banka uvedla, že příjmy země z turistiky se v prvním čtvrtletí propadly meziročně o 15,1 procenta na 396 miliónů eur. Počet turistů v zemi se pak snížil o 11,7 procenta. Výrazně méně přijelo Němců, Rusů a Britů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám