Hlavní obsah

Tržby obchodníků v září rostly

Novinky, bož
Aktualizováno

Tržby obchodníků v září meziročně o 7,3 procenta vzrostly. Vyplynulo to z dat o maloobchodu, jež ve čtvrtek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Nejvíce rostly tržby internetových obchodů a zásilkových služeb.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Růst maloobchodních tržeb

Článek

„Tradičně nejrychleji rostly tržby internetových obchodů, dařilo se však i ostatním typům prodejen,” uvedla ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková.

Tržby za nepotravinářské zboží vzrostly o 12,3 procenta, za potraviny o 2,1 procenta a za pohonné hmoty o 0,6 procenta. Tržby internetových obchodů a zásilkových služeb se zvýšily o 25,9 procenta.

„Růst tržeb za prodej a opravy motorových vozidel podpořil vyšší počet pracovních dní, ale i nízká srovnávací základna z loňského roku,“ dodala.

„Maloobchodní tržby byly v září ovlivněny větším počtem pracovních dní,” připomněl hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler. „Pokud bychom však vliv rozdílného počtu pracovních dní očistili, tržby rostly v září meziročně o 5,1 procenta, tedy v souladu s dosavadním průměrným růstem,” dodal.

Tržby obchodníků v srpnu zpomalily růst

Ekonomika

„Tržby za prodeje a opravy automobilů v září vzrostly o silných 10,5 procenta, po očištění o 3,7 procenta, což i tak představuje nejlepší růst za poslední rok,” doplnil Seidler.

Za silným výsledkem v tomto sektoru však podle Seidlera stojí především nízká srovnávací základna z loňského roku. Tehdy prodeje automobilů propadly v důsledku zavedení nových emisních norem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám