Hlavní obsah

Tržby obchodníků byly v srpnu vyšší než loni, nejvíce roste prodej přes internet

Aktualizováno

Tržby obchodníků se v červenci při očištění o kalendářní vlivy meziročně zvýšily o 4,1 procenta. Oproti červenci byly vyšší o 0,3 procenta. Vyplývá to z dat, jež v pátek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Lucie Fialová, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Pokračoval tak rostoucí trend tržeb započatý v březnu tohoto roku. Maloobchodní prodejny v srpnu nebyly omezeny opatřeními proti pandemii ani v letošním, ani v loňském roce,“ uvedla ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková.

„Spotřebitelé nakupovali více nepotravinářského zboží, naopak tržby za potraviny se snížily. Nejvíce rostly tržby internetovým obchodům, o více než 20 procent, dvouciferný růst zaznamenaly také prodejny s výrobky pro domácnost, v tom zejména prodejny se stavebními materiály,“ dodala Boušková.

I nadále pokračuje vysoký růst tržeb internetových a zásilkových obchodů, které se v srpnu meziročně zvýšily o 20,6 procenta.

Tržby obchodníků oproti loňsku vzrostly o pět procent

Ekonomika

Prodeje přes internet výrazně rostly v době covidových uzávěr, kdy byla řada kamenných prodejen nuceně zavřená. Tržby e-shopů se meziročně zvyšovaly o desítky procent. Tento trend však pokračuje i v době, kdy jsou všechny obchody otevřené.

Tržby se zvýšily také prodejnám s počítači a komunikačními technologiemi, a to o 14,6 procenta. Tržby rostly i obchodům s obuví a oděvy, a sice o 4,6 procenta.

Alza měla pravdu. Zákaz prodeje ve svátky se výdejen e-shopů netýká, rozhodl soud

Ekonomika

„Maloobchodní tržby si sice nevedou v některých segmentech špatně, celkové číslo však opět zaostalo za odhadem analytiků,” připomněl hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

„Svou roli za horšími letními tržbami sice může hrát i letošní preference tuzemských domácností strávit dovolenou v zahraničí. Obecně se ale zdá, že rychlý náběh spotřeby domácností po otevření ekonomiky zatím nenastává v takové míře, jak se doufalo,” dodal Seidler.

Zdražuje se nejvíc za 13 let, inflace překonala očekávání

Ekonomika

Na domácnosti také mohou v dalších měsících dopadat obavy z vysoké inflace. „Jedná se sice o šestý měsíc v řadě, kdy tržby maloobchodníků rostou a zdá se, že jsme z nejhoršího venku, ale zdání může klamat. Lidé mají chuť utrácet, ale visí zde otazník inflace. Růst cen bude brzdit poptávku i v budoucnu,” konstatoval Tomáš Volf ze společnosti Citfin.

„Ceny zboží na pultech obchodů se budou zvedat i v dalších měsících a spotřebitelé si každý zbytnější nákup rozmyslí. Zboží dlouhodobé spotřeby zůstane až na posledním místě,” uzavřel Volf.

Reklama

Související články

Albert od ledna zvýší mzdy o čtyři procenta

Prodejní řetězec Albert zvýší od ledna mzdy provozních zaměstnanců v průměru o čtyři procenta, garantovaný je minimálně dvouprocentní nárůst. Zvýší se tak...

Výběr článků

Načítám