Hlavní obsah

Trvalé sledování kvality vody v Bečvě by mohlo začít v polovině prázdnin

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trvalý monitoring kvality vody v řece Bečvě by mohl začít v polovině letošních prázdnin. Stanice by měla být ve Lhotce nad Bečvou nedaleko Valašského Meziříčí na Vsetínsku.

Foto: archiv Stanislav Pernický

V neděli 20. září 2020 zahubil v Bečvě kyanid a další chemické látky více než čtyřicet tun ryb.

Článek

Zařízení schopné okamžitě poznat změny v kvalitě vody a odebírat vzorky má předejít ekologickým haváriím, spravovat ho bude Výzkumný ústav vodohospodářský T.G. Masaryka. (VUV TGM).

„Máme podánu žádost o stavební povolení s tím, že pokud půjde vše podle plánu, mohli bychom výzkumný monitoring spustit už v polovině letošních prázdnin. Biologickou jakost vody pak dokážeme měřit a vyhodnocovat nepřetržitě za využití vodních organismů – perlooček. Monitoruje se jejich reakce na aktuální kvalitu vody, přičemž v případě varovných signálů je možné automaticky odebrat vzorky,” uvedl náměstek ředitele VÚV TGM Libor Ansorge.

Foto: archiv Stanislav Pernický

V neděli 20. září 2020 zahubil v Bečvě kyanid a další chemické látky více než čtyřicet tun ryb.

VÚV nyní dělá namátkový monitoring vody v Bečvě. „Náš městský úřad naopak zajišťuje monitoring vytipovaných výustí, abychom v případě potřeby dokázali určit zdroj znečištění,” doplnil náměstek ředitele VÚV TGM Libor Ansorge..

Výzkumný ústav začal zveřejňovat výsledky svých odběrů na webu becva.vuv.cz.

Půlrok od katastrofy na Bečvě. Policie tápe, aktivisté vyšetřují na vlastní pěst

Domácí

Ekologická havárie zasáhla Bečvu v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky do vody unikly loni 20. září, podle odborníků poškodily celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.

Incidentem se má zabývat sněmovní vyšetřovací komise, která dostala za úkol hlavně shromáždit veškeré podklady k ekologické katastrofě z 20. září i následným haváriím v uplynulém roce.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Přírodovědci v listopadu procházeli úseky řeky Bečvy mezi Valašským Meziříčím a Přerovem.

Dalším úkolem je prověřit získané podklady a vyvodit případnou trestní odpovědnost za zjištěná pochybení.

Komise má také vyhodnotit správnost postupu dotčených orgánů státu a jiných osob, jejich případná procesní pochybení či liknavost.

Reklama

Související témata:

Související články

V Bečvě našli lidskou kostru

Zhruba rok staré pozůstatky člověka objevili pracovníci Povodí Moravy v Hranicích na Přerovsku při pracích v okolí řeky Bečvy. „Po totožnosti mrtvého policie...

Výběr článků

Načítám