Hlavní obsah

Trumpova vláda zřejmě partnerům prodlouží výjimku na cla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa zřejmě prodlouží svým partnerům výjimku z placení cel na dovoz ocele a hliníku do Spojených států. Platnost výjimky končí 1. května. Délka prodloužení se však bude u jednotlivých zemí lišit podle toho, jak pokročila jednání. Uvedl to server zpravodajské televize CNBC s odvoláním na informované zdroje.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Podle těchto zdrojů například Kanadě a Mexiku bude výjimka prodloužena, protože učinily pokrok v otázkách ocele a hliníku při jednáních o nové Severoamerické dohodě o volném obchodu (NAFTA). Zatím však není jasné, jak pokročila jednání s Brazílií, Austrálií a Argentinou. CNBC se nezmínila ani o EU.

Jižní Korea bude podle CNBC osvobozena od cel trvale, protože v nové obchodní dohodě byly dojednány kvóty na dovoz. Vládní úředníci požádali i ostatní země, aby jim sdělily, s jak velkou úrovní kvót by souhlasily. Kvóty jsou podle jednoho z úředníků aktivní částí jednání s každou zemí, která získala dočasnou výjimku.

Jednáním o trvalých výjimkách s jednotlivými zeměmi byl pověřen americký obchodní zmocněnec Robert Lighthizer. Pouze s Evropskou unií vede jednání ministr obchodu Wilbur Ross. Na celý proces dohlíží Národní bezpečnostní rada. Konečné rozhodnutí o prodloužení výjimek je na prezidentovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám