Hlavní obsah

Trumpova cla a hrozící obchodní válka: Akcie v USA jdou dolů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Akcie ve Spojených státech ve čtvrtek oslabila ohlášená americká cla na dovoz oceli a hliníku z Evropské unie (EU), Kanady a Mexika a oznamovaná protiopatření ze strany těchto dotčených států. Ztrácel dolar.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Dow Jonesův index oslabil o 251,94 bodu, tedy o 1,02 procenta, na 24.415,84 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 se snížil o 18,74 bodu, čili 0,69 procenta, na 2705,27 bodu. Index technologického trhu Nasdaq klesl o 20,34 bodu, neboli 0,27 procenta, na 7442,12 bodu.

Za celý měsíc vzrostl Dow Jonesův index o 1,05 procenta, index Standard & Poor's 500 se zvýšil o 2,16 procenta a index Nasdaq přidal 5,32 procenta. Dow Jonesův index a Nasdaq zaznamenaly největší měsíční procentní zisk od ledna.

Postižené země chystají odvetu

Americký ministr obchodu Wilbur Ross ve čtvrtek uvedl, že v pátek vstoupí v platnost 25procentní sazba na dovoz oceli a desetiprocentní daň na dovozu hliníku i pro blízké obchodní partnery USA. Ti postupně oznamují, jaká chystají protiopatření.

Mexiko na příklad pohrozilo odvetou v podobě cel na potravinářské a průmyslové výrobky jako vepřové, jablka, sýry, ale i ocel. To se projevilo na poklesu akcií potravinářských podniků jako je Kraft Heinz a Mondelez International.

Kanada prohlásila, že zavede cla na americký dovoz v celkové hodnotě 12,8 miliardy dolarů (necelých 283 miliard Kč) a cla na ocel a hliník napadne v rámci Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA) a u Světové obchodní organizace (WTO).

V důsledku zpevňování eura, kterému pomohlo uvolnění politického napětí v Itálii a zrychlení inflace v eurozóně, oslaboval dolar. Kolem 22:00 SELČ ztrácel dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, 0,16 procenta na 94 bodů. Euro si k dolaru připisovalo 0,25 procenta na 1,1692 USD.

Reklama

Související články

Trump zvažuje nová cla na dovoz aut do USA

Americký prezident Donald Trump zvažuje zavedení nových cel na dovoz aut do Spojených států. Oznámily to tiskové agentury s odvoláním na komuniké Bílého domu....

Výběr článků

Načítám