Hlavní obsah

Trump znovu uvalil clo na dovoz kanadského hliníku

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojenné státy na příkaz prezidenta Donalda Trumpa znovu zavedly clo ve výši deset procent na dovoz kanadského hliníku. Jde o další eskalaci napětí mezi oběma zeměmi jen několik týdnů poté, co vstoupila v účinnost nová verze obchodní dohody mezi USA, Kanadou a Mexikem, uvedl server listu Financial Times.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump zatíná pěst v závěru projevu v budově společnosti Whirlpool v Clyde v americkém státě Ohio. Ilustrační snímek

Článek

Trump se při odůvodnění svého kroku opět odvolal na ohrožení národní bezpečnosti. To je totiž jeden z mála případů, kdy mu americká legislativa umožňuje přistoupit k tomuto jednostrannému opatření.

Kanadská vicepremiérka Chrystia Freelandová uvedla, že uvalení cel její vláda považuje za „nevyprovokovaný a nepřijatelný” krok. Spojené státy podle ní mohou počítat s tím, že Kanada velmi rychle přikročí k odvetným opatřením.

„Kanadský hliník nepodkopává americkou bezpečnost. Kanadský hliník americkou národní bezpečnost posiluje – a to po celá desetiletí prostřednictvím ojedinělé spolupráce mezi našimi dvěma zeměmi,” nechala se slyšet Freelandová.

Ošklivá obchodní válka mezi EU a USA je na spadnutí, píší Financial Times

Ekonomika

„V době globální pandemie a ekonomické krize jsou nová cla to poslední, co kanadští a američtí pracovníci potřebují. Zvýší náklady pro výrobce i spotřebitele, naruší volný pohyb zboží a poškodí regionální i státní hospodářství,” dodala kanadská vicepremiérka.

Americká obchodní komora uvalení cel označila za krok špatným směrem.

Spojené státy zavedly cla na dovoz hliníku nejen z Kanady ve výši 10 procent a na dovoz oceli ve výši 25 procent již v roce 2018. I tehdy Trump využil záminku národní bezpečnosti.

Kanada, stejně jako řada dalších zemí, si však tehdy dokázala vyjednat výjimku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám