Hlavní obsah

Trump schválil obchodní dohodu s Čínou

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čína a Spojené státy dosáhly první fáze obchodní dohody. V pátek to na Twitteru uvedl americký prezident Donald Trump. USA ustoupily od rozhodnutí uvalit od neděle dodatečná cla na čínský dovoz v objemu 156 miliard dolarů (3,56 bilionu korun). Podle Trumpa okamžitě začnou jednání o další fázi dohody.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Americký prezident Donald Trump (vlevo) si v Pekingu potřásá rukou se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem.

Článek

„Dosáhli jsme první fáze dohody s Čínou,” napsal Trump. „Číňané souhlasili s mnoha strukturálními změnami a masivními nákupy zemědělských produktů, energetiky a zpracovaného zboží,” dodal.

Týká se to například kukuřice, bavlny nebo pšenice.

Trump se zároveň již dříve ohradil proti informacím, že by součástí dohody mělo být rušení cel. „25procentní cla zůstanou, jak jsou,” nechal se slyšet. Tato cla zůstanou na dovážené zboží v hodnotě 250 miliard dolarů, ale u dalšího dovozu v hodnotě 120 miliard dolarů se sníží na 7,5 procenta.

Trump zároveň oznámil, že jednání o další fázi dohody začnou okamžitě. Vzal tedy zpět své dřívější výroky, že dohoda by se mohla uzavřít až po prezidentských volbách v roce 2020.

Dohoda mezi Pekingem a Washingtonem je na spadnutí

Ekonomika

Podle dřívějších zpráv měl také Peking Američanům poskytnout jisté záruky v oblasti intelektuálního vlastnictví a měnové politiky. Právě na tato dvě témata klade dlouhodobě důraz prezident Trump.

Obchodní válka mezi USA a Čínou trvá již od března 2018. Tehdy Trump podepsal první dekret o clech na čínský dovoz v ročním objemu zhruba 50 miliard dolarů (1,16 bilionu korun). Od té doby na sebe obě země vzájemně uvalují nová cla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám