Hlavní obsah

Trump navrhuje prodat polovinu ropných rezerv USA

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Donald Trump přišel s novým nápadem, jak stabilizovat americký státní dluh. V příštích deseti letech navrhuje postupně rozprodat polovinu státních ropných rezerv USA. Získaných téměř 17 miliard dolarů má jít právě na snižování vysokého státního dluhu. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Foto: Nick Oxford, Reuters

Zásobníky s ropou v USA

Článek

USA drží ve státních strategických rezervách 687,7 miliónu barelů ropy uložených v solných jeskyních a nádržích v Texasu a Lousianě. Rezervy slouží k rychlému doplnění zásob v případě přírodních katastrofy nebo jiných nečekaných událostí.

V příštích deseti letech má stát získat z prodeje této ropy 16,6 miliardy dolarů, které půjdou na snižování státního dluhu. Prvních půl miliardy dolarů z prodeje mají USA získat podle Trumpova návrhu rozpočtu na rok 2018. Příjmy z ropy by měly pomoci vedle dalších opatření stabilizovat americký státní dluh. Ten šplhá k astronomickým 20 biliónům dolarů, vůči kterým je 17 miliard dolarů jen kapkou v moři.

Návrh také počítá s rozšířením těžby ropy na Aljašce i do oblasti přírodních rezervací a prodejem elektrických vedení na západě země soukromníkům. Tato rozpočtová opatření ale zřejmě budou čelit odporu Kongresu, píše Bloomberg. Musel by se také změnit zákonný limit, podle kterého nesmějí ropné rezervy klesnou pod 450 miliónů barelů. Po prodeji poloviny zásob by to bylo jen 344 miliónů barelů.

Prodej části elektrického vedení má USA přinést 2,4 miliardy dolarů. Další tři miliardy by mělo přinést obnovení poplatků za ukládání jaderného paliva v roce 2020.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám