Hlavní obsah

Třinecké železárny skončily loni poprvé po 15 letech ve ztrátě

Hospodaření Třineckých železáren (TŽ) skončilo loni po 15 letech zisků ve ztrátě 732 miliónů korun. V roce 2008 přitom společnost dosáhla zisku 1,2 miliardy Kč. Vlivem hospodářské krize železárnám meziročně klesly také tržby o 34 procent na 24,316 miliardy. Sdělila to mluvčí společnosti Dušana Chreneková.

Článek

Podle generálního ředitele TŽ Jiřího Ciencialy byl loňský rok pro společnost nejsložitějším obdobím v její novodobé historii. Hospodaření TŽ ovlivnil především meziroční propad poptávky po ocelových výrobcích a jejich prudký propad cen, který byl větší než pokles cen vstupních surovin. Průměrná cena za tunu hotových produktů TŽ se na trhu propadla o téměř 29 procent.

Podle Ciencialy sehrály svou roli také problémy v navazujících zpracovatelských odvětvích - strojírenství, stavebnictví či automobilovém průmyslu - a hluboká krize ve finanční sféře.

Třinecké železárny jsou hlavní firmou impéria miliardáře Tomáše Chrenka. Prostřednictvím firmy Moravia Steel, která vlastní 69,05 procenta akcií, ovládá železárny společně se třemi partnery. Druhým největším akcionářem je firma Finitrading s podílem 16,34 procenta. Americká CMC International drží 11 procent a drobní akcionáři vlastní dohromady 3,6 procenta akcií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám