Hlavní obsah

Tribunál EU zrušil povolení pomoci německým aerolinkám Condor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tribunál EU ve středu zrušil rozhodnutí Evropské komise (EK), která německé vládě povolila státní pomoc aerolinkám Condor. Podle soudu EK rozhodnutí nedostatečně odůvodnila. Condor nemusí podporu vracet, dokud EK nevydá další rozhodnutí.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Letadlo Airbus A320 společnosti Condor Airlines

Článek

Na údajně neoprávněnou státní podporu Condoru a její posvěcení ze strany EK si u soudu stěžoval irský konkurent Ryanair. Ten aktuální rozhodnutí přivítal.

„Německá státní pomoc Condoru – jak v roce 2019, tak v roce 2020 – porušila fundamentální principy práva EU a narušila trh na úkor spotřebitelů. Dnešní rozhodnutí je důležitým vítězstvím spotřebitelů a konkurenčního prostředí,” nechala se slyšet tisková mluvčí Ryanairu.

Condor se dostal do problémů poté, co zkrachovala jeho mateřská společnost, cestovní kancelář Thomas Cook.

Nelegální pomoc. Soud v Lucemburku dal poprvé za pravdu Ryanairu

Ekonomika

Evropská komise loni povolila půjčku 550 milionů eur (14 miliard korun) se zárukou německého státu jakožto v souladu s evropskou legislativou. Ryanair o státní pomoc nežádal a napadl všechna rozhodnutí EK, která umožnila státní pomoci jednotlivým aerolinkám v různých členských státech.

V některých případech Ryanair neuspěl, ale má možnost se odvolat k Soudnímu dvoru EU. Soudy ale už vydaly i rozsudky v prospěch Ryanairu. Tribunál tak zrušil povolení státní pomoci konkurentům KLM v Nizozemsku a TAP v Portugalsku.

Tribunál v Lucemburku představuje prvoinstanční soud EU. Nad ním stojí evropský soud nejvyšší instance – Soudní dvůr EU, který sídlí rovněž v Lucemburku.

Reklama

Související témata:

Související články

Litva zakázala létat přes Bělorusko

Litva od úterý zakáže letadlům, která budou přistávat na jejích letištích nebo z nich vzlétat, využívat běloruský vzdušný prostor. Uvedla to agentura AFP.

Výběr článků

Načítám