Hlavní obsah

Trestní odpovědnost budou mít i firmy, schválili poslanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanci v úterý schválili zavedení trestní odpovědnosti firem. Mohly by od soudů dostat pokutu nebo přijít o majetek. V krajním případě by mohly být zrušeny. Zákon nyní projedná Senát.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vystoupení Lubomíra Zaorálka ve Sněmovně

Článek

V zákoně jsou uvedeny i trestné činy, za něž by firmy mohly být trestně odpovědné. Byl by to například sexuální nátlak, případně trestné činy týkající se dětské pornografie.

Dále by šlo o legalizaci výnosů z trestné činnosti, provozování nepoctivých her a sázek, padělání peněz, krácení daní nebo například neoprávněné držení jaderného materiálu.

Sněmovní ústavně právní výbor doporučil výčet rozšířit o poškození vodního zdroje, neoprávněnou výrobu a nakládání s látkami poškozujícími ozonovou vrstvu, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky nebo pletichy při zadání veřejné zakázky.

Naopak postih firem za porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže zůstane v kompetenci Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Společnost bude možné zrušit

Zrušit firmu nebo jinou organizaci podle tohoto zákona bude možné, pokud její činnost spočívala hlavně v páchání trestné činnosti. Pokud by to byla banka, bude ji moci soud zrušit až po vyjádření České národní banky. Podobně bude postupovat i v případech pojišťoven a dalších finančních institucí.

Sněmovnou rovněž prošla novela zákona o znalcích a tlumočnících a novela zákona o přeměnách obchodních společností a družstev.

Nepoctiví či špatně pracující znalci a tlumočníci budou moci být ministerstvem spravedlnosti suspendováni. Rovněž jim bude možné uložit pokutu až do výše 100 000 korun. Pro znalecké ústavy je pokuta dokonce 200 000 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám