Hlavní obsah

Travel Service definitivně ovládl ČSA. Koupil podíl státu i Korean Air

Novinky, tov

Společnost Korean Air Lines a státem vlastněná firma Prisko v úterý podle očekávání prodaly své podíly v Českých aeroliniích (ČSA) společnosti Travel Service. Soukromý dopravce se tak stal majitelem téměř 98 procent akcí ČSA, informovala mluvčí Travel Service Vladimíra Dufková.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

O dohodě ohledně prodeje podílu Korean Air Lines (44 procent ČSA) informoval Travel Service už loni, otázkou zůstávalo, zda se firmě podaří získat i podíl státu, o kterém muselo rozhodnout ministerstvo financí. Stát před prodejem vlastnil v ČSA 19,74 procenta, Travel Service 34 procent.

„Podmínkou prodeje ze strany Priska bylo, že za svůj menší akciový podíl dostane za jednu akcii stejnou cenu jako Korean Air Lines,“ uvedla Dufková. Cenu transakce neupřesnila.

Loni v prosinci dal transakci zelenou antimonopolní úřad. Travel Service se nyní stal vlastníkem 97,74 procent ČSA. Dvě procenta akcií ČSA zůstávají České pojišťovně.

Travel Service patří do skupiny Unimex Group miliardáře Jiřího Šimáně. Podíl ve společnosti má čínská CEFC. Soukromý letecký dopravce od svého vzniku v roce 1997 výrazně expandoval a působí vedle Česka i na Slovensku, v Maďarsku a Polsku, kde vlastní dceřiné společnosti. Po ukončení provozu Holidays Czech Airlines Travel Service dominuje v charterové přepravě z ČR.

Společnost Travel Service dlouhodobě usilovala o vstup do Českých aerolinií a svůj zájem vyjádřila již v roce 2009 účastí v privatizačním procesu. „Cílem získání majoritního podílu v ČSA je vybudovat silného leteckého dopravce provozujícího flotilu 70 až 80 letadel,“ komentoval to loni Šimáně.

Reklama

Související články

Travel Service ovládne ČSA

Společnost Travel Service se dohodla s Korean Air a státem na odkupu jejich podílů v Českých aeroliniích (ČSA) a bude tak vlastnit 98 procent akcií ČSA. Podle...

Výběr článků

Načítám