Hlavní obsah

Trafika pro Tvrdíka poškodila ČSSD, míní šéf poslanců soc. dem.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Exministr Jaroslav Tvrdík nemusel podle premiéra Vladimíra Špidly projít výběrovým řízením na post šéfa ČSA. "Rozhodují orgány této společnosti podle zákona," řekl novinářům. Uvedl, že výběrové řízení "není předpisem pro takové případy" a jako příklad uvedl České dráhy.

Foto: Kontra Production

Chaotic

Článek

Ministr financí Bohuslav Sobotka dodal, že stát ovlivňuje rozhodujícím způsobem složení dozorčí rady a že podle něj ani předchozí prezident ČSA Miroslav Kůla neprošel tehdy konkursem. "Dozorčí rada rozhodla s vědomím příslušných institucí," reagoval Sobotka na dotaz, zda dozorčí rada rozhodla o Tvrdíkovi zcela autonomně či zda na přímluvu některého z členů vlády.

Člen nejužšího vedení ČSSD, šéf poslaneckého klubu Petr Ibl se však domnívá, že kauza Tvrdík poškodila soc. dem. "Tady si myslím, že se trošku hledala trafika pro Jaroslava Tvrdíka," řekl Ibl v BBC. Na dotaz, zda to poškozuje ČSSD, odpověděl: "Myslím si, že určitě."

Tvrdík nechystá v ČSA personální zemětřesení

Nový prezident a předseda představenstva Českých aerolinií Jaroslav Tvrdík údajně nechystá ve firmě žádné personální zemětřesení. Současné vedení firmy má jeho důvěru a rovněž nepočítá s příchodem svých bývalých spolupracovníků z ministerstva obrany, řekl mluvčí ČSA Daniel Plovajko.

Tvrdík se chce po svém úterním jmenování nejprve detailně seznámit s fungováním firmy a všech jejích částí, a proto se začal scházet s jednotlivými členy nejvyššího vedení.

"Již nyní probíhají dvoustranné schůzky klíčových manažerů podniku s novým prezidentem. Výsledkem těchto jednání, která budou probíhat i v následujících dnech, bude kromě vzájemného představení především sestavení plánu dalších kroků směřujících k dosažení závěrů přijatých na úterním zasedání dozorčí rady ČSA," sdělil Novinkám Plovajko.

Tvrdík má připravit plán, který by zvýšil dynamiku rozvoje a zajistil ekonomickou stabilizaci firmy. Nový prezident podle Plovajka považuje seznámení s podnikem za nezbytný krok, aby mohl poskytovat médiím a veřejnosti relevantní informace.

Tvrdíka jmenovalo prezidentem a zároveň dosadilo do svého čela nové představenstvo ČSA. To v úterý zvolila dozorčí rada, když odvolala jeho dosavadní členy, včetně předsedy a prezidenta Miroslava Kůly. Důvodem byl přechod na německý model řízení, kde představenstvo je tvořeno managementem, a snaha o návrat firmy do černých čísel.

Představenstvo do výkonných funkcí

Ředitel odboru civilního letectví na ministerstvu dopravy Josef Turecký připomněl, že v ČSA nenastaly ve vedení firmy žádné výrazné změny, protože mimo výměny prezidenta Kůly Tvrdíkem a viceprezidenta Michala Krause náměstkem ministra obrany Jaroslavem Švábíkem zůstal management zachován a pět členů dosavadního vedení sedí v představenstvu.

Odvolání a volba představenstva podle něj souvisí s tím, že podle novely obchodního zákoníku ručí členové představenstva svým majetkem, a je proto potřeba, aby měli ve firmě zároveň výkonné funkce. Dosud seděli v původně osmičlenném představenstvu jen dva manažeři a zbytek tvořili ministerští úředníci.

Exministr obrany Tvrdík nemá podle vyjádření některých zaměstnanců ČSA pro vedení vysoce specializované firmy dostatečné zkušenosti. Odborům rovněž vadí, že nebyl jmenován na základě výběrového řízení.

Reklama

Související články

Tvrdík šéfem ČSA

Exministr obrany Jaroslav Tvrdík se stal novým šéfem Českých aerolinií. Rozhodla o tom v úterý dozorčí rada ČSA, která odvolala dosavadního prezidenta...

Výběr článků

Načítám