Hlavní obsah

Tvrdík šéfem ČSA

Novinky, Jiří Novotný
PRAHA

Exministr obrany Jaroslav Tvrdík se stal novým šéfem Českých aerolinií. Rozhodla o tom v úterý dozorčí rada ČSA, která odvolala dosavadního prezidenta Miroslava Kůlu. Členové rady své rozhodnutí zdůvodnili nutností stabilizovat situaci uvnitř státem vlastněné společnosti.

Foto: Ilustrační foto RZS
Článek

Změnu ve vedení Českých aerolinií prosadili hlavní akcionáři, kterými jsou Fond národního majetku a Česká konsolidační agentura (ČKA).

Tvrdíkovým úkolem bude zlepšit hospodaření Českých aerolinií, které byly naposled ziskové v roce 2000, a provést analýzu zaměstnanosti. Za letošní první pololetí vykázaly podle českých účetních standardů ztrátu 292 miliónů korun a jejich kumulovaná ztráta z minulých let dosahuje již 1,064 miliardy korun.

Kůla: Srpen už byl ziskový

Odvolaný prezident Miroslav Kůla pro ČTK uvedl, že firma sice v pololetí vykázala dle českého účetnictví ztrátu, ale podle průběžných čísel za srpen již byla v zisku a černá čísla plánuje i na konec letošního roku. "Hospodářské výsledky ČSA jsou uspokojivé. Zejména s ohledem na externí vlivy na civilní leteckou dopravu, jako byla válka v Iráku nebo onemocnění SARS," uvedl.

Kůla rovněž řekl, že firmě rozhodně nehrozí konkurz, jak uvedla některá média, protože kumulovaná ztráta přes jednu miliardu Kč tvoří jen asi 36 procent základního kapitálu. Ztráta pochází z první poloviny 90. let. Ekonomické výsledky aerolinií z posledních let podle analytika Wood Jana Slabého personální změny neospravedlňují. Výsledky se podle jeho slov zlepšovaly a společnost se rozhodně nenacházela v krizové situaci.

Zaměstnanci požadovali výběrové řízení

Zaměstnanci ČSA kritizují, že Tvrdík se stal novým šéfem ČSA bez toho, že by prošel výběrovým řízením a musel v konkurenci s jinými uchazeči prokázat své předpoklady pro vedení letecké společnosti. K tomuto názoru se nyní přiklonil i šéf KDÚ-ČSL a místopředseda vlády Cyril Svoboda. "Tato funkce měla být obsazena na základě výběrového řízení, nikoli přidělována jako trafika," uvedl Svoboda.

Přitom lidovecký ministr dopravy Milan Šimonovský už v srpnu odmítl do této kauzy zasáhnout. "Celá záležitost je ze strany ministerstva dopravy chápána jako rozhodnutí hlavních akcionářů ČSA," sdělila tehdy Právu mluvčí Šimonovského ministerstva Ludmila Roubcová.

Tvrdík působil jako poradce ČKA

Tvrdík se po svém dobrovolném odchodu z postu šéfa resortu obrany vzdal i poslaneckého mandátu. Koncem července nastoupil jako poradce v České konsolidační agentuře, kde působil na poli projektů, týkajících se zbrojařství. Především šlo o problematiku Aera Vodochody, do jehož představenstva se ministerstvo financí předtím marně snažilo Tvrdíka prosadit.

ČSA, které jsou členem světové letecké aliance SkyTeam, mají již 69 destinací ve 43 zemích. Letos se jejich počet rozrostl o skotský Edinburgh, irský Cork, estonský Tallin, arménský Jerevan a letiště Newark v New Yorku. Rozšiřuje se i flotila ČSA. Ve středu byl v Ruzyni slavnostně pokřtěn Airbus A310-325, který ponese jméno Zlín.

Anketa

Věříte, že Jaroslav Tvrdík vyvede do konce roku ČSA ze ztráty?
ano
20,9 %
ne
79,1 %
Celkem hlasovalo 282 čtenářů.

Reklama

Související články

Tvrdík skončil kvůli rušení posádek

Exministr obrany Jaroslav Tvrdík vzdal svůj poslanecký mandát kvůli rušení náměšťské letecké základny a havlíčkobrodské posádky. Uvedl to v sobotu na setkání...

Boeing nepustil Tvrdíka do Aera

Vláda bude muset řešit zapeklitý problém s firmou Aero Vodochody, která neplní výrobní program a je ztrátová. Kabinet proto chce posílit kontrolu státu...

Tvrdík už přepustil mandát Jičínskému

V sobotu skončí s mandátem poslance exministr obrany Jaroslav Tvrdík a od neděle bude patřit jeho mandát náhradníkovi z vysočinské kandidátky ČSSD Zdeňku...

Výběr článků

Načítám