Hlavní obsah

Toxické školní pomůcky: ftaláty jsou obsaženy ve více než polovině

Praha
Aktualizováno

Pět z devíti náhodně vybraných školních pomůcek pro děti obsahuje vysoký podíl zdraví škodlivých ftalátů. Ukázaly to testy, které pro občanské sdružení Arnika provedl Institut pro testování a certifikaci ve Zlíně, řekla v úterý novinářům Jitka Straková z Arniky.

Školní pomůcky podle Arniky obsahují ftalátyVideo: Novinky

 
Článek

Ftaláty se používají pro změkčování výrobků z PVC; pro hračky a výrobky pro děti je podle českých i evropských zákonů stanoven limit pro jejich obsah, pro školní pomůcky ale podle Strakové legislativní norma neexistuje.

Děti si je často dávají do úst

"Mezi testovanými výrobky byly penály, obaly na školní sešity, mazací gumy, které jsou vyrobeny z PVC a existuje tam velice vysoké riziko, že jsou změkčovány takzvanými ftaláty," řekla Straková. "Je tam reálné riziko, protože děti ty výrobky vkládají do úst a jsou s nimi v častém kontaktu," dodala. Ftaláty se podle ní uvolňují mechanickým tlakem a při zvýšené teplotě.

Ftaláty jsou estery kyseliny ftalové. "Tvoří je skupina 40 látek, samozřejmě ne všechny jsou toxické," řekl Jindřich Petrlík z Arniky. Legislativa reguluje šest z nich. Ten nejvíce nebezpečný se označuje zkratkou DEHP. V současnosti jde podle Petrlíka o nejčastěji používané změkčovadlo PVC. Podle Strakové informace o použitých materiálech na výrobcích často chybí.

Negativní vliv na vývoj hlavně u chlapců

Podle evropské směrnice je DEHP označován jako látka toxická pro reprodukční systém člověka. "Konkrétně u chlapců se zjistilo, že to vede třeba k horšímu vývoji penisu anebo to má i negativní dopad na jejich chování, to znamená na vývoj nervové soustavy," varoval Petrlík. Šest nejvíce škodlivých ftalátů obecně má podle něj většinou negativní vliv i na játra a ledviny.

Testovaly se tři penály, dva obaly na sešity, dvě pryže a dva obaly na fixy. Nejhůř podle Strakové dopadl obal na školní sešit, který obsahoval přes 18 procent DEHP. Hmotnost školního penálu, zakoupeného v pražském papírnictví, a notového sešitu z prodejny školních a kancelářských potřeb v Českých Budějovicích zahrnovala 17 procent DEHP.

Reklama

Výběr článků

Načítám