Hlavní obsah

Tesla v loňském roce zvýšila dodávky elektromobilů o polovinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký výrobce elektromobilů Tesla v loňském roce zvýšil dodávky zákazníkům o 50 procent na zhruba 367 500 vozů. Firma to oznámila v pátek. Výsledek je v souladu s podnikovou prognózou, podle níž se měly celoroční dodávky pohybovat mezi 360 a 400 tisíci vozů.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Logo autosalonu Tesla v Kalifornii.

Článek

V samotném čtvrtém čtvrtletí automobilka dodala zákazníkům 112 tisíc elektromobilů. Překonala tak očekávání analytiků, kteří podle průzkumu společnosti Refinitiv čtvrtletní dodávky odhadovali na 104 960 vozů.

Akcie Tesly si krátce po zahájení pátečního obchodování na trhu Nasdaq připisovaly zhruba čtyři procenta.

„Nadále se soustředíme na rozšiřování produkce ve Spojených státech i v naší nové továrně v Šanghaji,“ uvedla automobilka v tiskové zprávě. Upozornila, že údaje o finančních výsledcích zveřejní později.

Evropská továrna Tesly vyroste v Berlíně

Ekonomika

Šanghajská továrna je součástí plánů Tesly na posílení přítomnosti na čínském trhu a na minimalizaci dopadů obchodní války mezi Washingtonem a Pekingem. Tesla zahájila výstavbu šanghajského závodu začátkem loňského roku a výrobu spustila už v říjnu.

Je to první továrna, kterou má Tesla mimo Spojené státy. Letos hodlá firma začít v Německu stavět svou první továrnu v Evropě.

V čele Tesly stojí podnikatel Elon Musk, který založil také společnost SpaceX.

Reklama

Související témata:

Související články

Tesla překvapila ziskem, akcie prudce posílily

Americký výrobce elektromobilů Tesla v letošním třetím čtvrtletí překvapivě vykázal zisk po ztrátách v první polovině roku. Firma v noci na čtvrtek oznámila,...

Výběr článků

Načítám