Hlavní obsah

Tesla předběhla GM na postu nejhodnotnější americké automobilky

• Aktualizováno

Výrobce elektromobilů Tesla díky překvapivě příznivým hospodářským výsledkům vystřídal firmu General Motors (GM) na postu největší americké automobilky z hlediska tržní hodnoty. Akcie Tesly uzavřely čtvrteční obchodování s nárůstem o 17,67 procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj ceny akcií Tesla

Článek

Akcie Tesly zakončily obchodování blízko 300 dolarů za kus. Tržní hodnota podniku tak dosáhla 53,5 miliardy dolarů (1,23 bilionu korun), zatímco tržní hodnota GM činila 51,1 miliardy dolarů.

Tesla, v jejímž čele stojí známý americký podnikatel Elon Musk, v letošním třetím čtvrtletí překvapivě vykázala zisk po ztrátách v první polovině roku. Firma v noci na čtvrtek oznámila, že v období od července do září vydělala 143 milionů dolarů.

Tesla překvapila ziskem, akcie prudce posílily

Ekonomika

Tesla se na post nejhodnotnější americké automobilky dostala už v minulosti. Nedokázala se tam ale udržet a v poslední době v tržní hodnotě za GM výrazně zaostávala, upozorňuje agentura Reuters.

Foto: Bobby Yip, Reuters

Zakladatel automobilky Tesla Elon Musk.

Tesla se dlouhodobě potýká se ztrátami a ještě nikdy nedosáhla celoročního zisku. V prvním pololetí firma prodělala 1,1 miliardy dolarů. Řada investorů proto začala ztrácet v podnik důvěru, a to navzdory pokračujícímu růstu prodeje.

Automobilka ve své výsledkové zprávě předpověděla, že v budoucnosti zůstane zisková s „možnými přechodnými výjimkami” v době spouštění nových produktů. Firma loni podnikla důrazné kroky ke snížení nákladů, včetně zrušení tisíců pracovních míst.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám