Hlavní obsah

Tesla postaví v Austrálii největší baterii na světě

Americká společnost Tesla získala v Jižní Austrálii zakázku na výstavbu největší lithium-iontové baterie na světě, která má pomoci vyřešit tamní problémy s výpadky elektřiny. Zakladatel a generální ředitel podniku Elon Musk v pátek potvrdil slib, že pokud baterie nebude hotova během sta dnů, nebude za ni podnik požadovat žádné peníze.

Foto: Stringer, Reuters

Šéf Tesly Elon Musk na tiskové konferenci v Austrálii

Článek

Náklady na projekt společnost nezveřejnila. Musk nicméně uvedl, že pokud by firma nedokázala baterii včas dokončit, stálo by ji to minimálně 50 miliónů dolarů (více než miliardu korun), řekl na tiskové konferenci v australském městě Adelaide.

Baterie se bude nabíjet elektřinou z větrné farmy francouzské společnosti Neoen. Uloženou energii bude dodávat do sítě v době zvýšené spotřeby elektřiny. Na Twitteru Musk napsal, že baterie bude třikrát výkonnější, než dosud na světě funguje.

Jižní Austrálie se potýká s výpadky v dodávkách elektřiny v důsledku přechodu od uhelných elektráren k větrným zdrojům, jejichž produkce je méně stabilní. K výpadkům dochází při vlnách veder, kdy naplno běží klimatizace.

Baterie bude mít podle společnosti Tesla kapacitu 100 megawattů a dokáže pokrýt spotřebu zhruba 30 tisíc domácností. Musk podle serveru CNET chce, aby se baterie stala "turistickou destinací".

"Budeme ji chtít udělat tak, aby vypadala dobře," uvedl šéf Tesly. Dodal, že baterie by mohla mít podobu "pěkně uspořádaných bílých obelisků".

Musk je známý stanovováním ambiciózních cílů, které se často nepodaří splnit. Jeho společnost Tesla se soustředí především na výrobu elektromobilů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám