Hlavní obsah

Teplo zdraží v celém Česku. V Děčíně víc než o polovinu

Růst cen emisních povolenek a také paliv, rostoucí inflace. Tak většina společností, které u nás dodávají koncovým spotřebitelům dálkové teplo, zdůvodňuje, proč musely či musí svoje služby zdražit. O více než padesát procent si připlatí domácnosti v Děčíně, o 25 procent pak v Praze.

Foto: Petr Horník, Právo

Článek

Od začátku příštího roku zvýší společnost Termo Děčín pro odběratele v Děčíně a Jílovém ceny tepla zhruba o 54 procent.

Důvodem je skokový růst ceny plynu, který společnost k výrobě tepla používá.

Energie zdraží i lidem s fixací

Domácí

Podle energetické skupiny MVV Energie CZ, která je majoritním vlastníkem společnosti Termo, mohla být cena ještě vyšší, firma však do ceny tepla promítla jen část skokově rostoucích nákladů na nákup plynu. „Pokud bychom to neudělali, odběratelé by za teplo platili mnohem více,“ řekl předseda představenstva firmy Termo Děčín Libor Štěpán.

Praha ztratila vliv

Růst ceny tepla v závislosti na růstu ceny plynu omezila i technologická výhoda společnosti Termo, která jako jediná teplárna v ČR využívá k výrobě tepla i geotermální energii.

Náklady na teplo pro rodinu v bytě o velikosti 3+kk stoupnou v průměru o cca 560 korun měsíčně.

Nekalé praktiky prodejců energií pokračují

Ekonomika

Pražané, kteří odebírají dálkové teplo od Pražské teplárenské, platí od začátku prosince až o 350 korun měsíčně více. Společnost, kterou loni získala Veolia Energie ČR od Energetického a průmyslového holdingu Daniela Křetínského, nový ceník zdůvodnila cenami emisních povolenek a paliv.

Teplo vyrábí především v mělnické elektrárně a zásobuje na pravém břehu Vltavy asi 230 tisíc zákazníků, od domácností přes školy po firmy. Levý břeh Vltavy ovládla francouzská skupina Veolia už v roce 2016.

„V minulosti jsme se snažili udržet ceny pro naše klienty co nejnižší a navyšovali jsme o daleko méně, než byl reálný narůst našich nákladů. Vzhledem k výraznému nárůstu cen na trhu pro tento i příští rok to však již není nadále možné,“ řekl ředitel Pražské teplárenské Martin Brůha. Zatímco od letošního ledna platily domácnosti za dodaný kW tepla s DPH asi 1380 korun, od prosince je to skoro 1680 korun.

Elektřina z větrníků je příliš levná. Technologický lídr trhu se bojí o své marže

Ekonomika

Pražská opoziční ODS z růstu cen dálkového tepla, který se blíží 25 %, viní představitele města. Praha přitom ztratila na Pražskou teplárenskou přímý vliv. V minulém volební období totiž svůj podíl zobchodovala za podíl Energetického a průmyslového holdingu v Pražských službách, které tak hlavní město plně ovládlo.

Na turbulentní vývoj na trhu s energiemi reagovaly Teplárny Brno, které jsou městskou společností, zdražením už od prvního listopadu. Konečná cena tepla včetně DPH z výměníkové stanice nebo plynové kotelny je 784 Kč/GJ. Průměrná domácnost zaplatí měsíčně asi o 250 korun více než doposud, což podle vedení teplárny představuje zhruba navýšení o 25 procent. „Kdybychom měli adekvátně reagovat na razantní vývoj cen energií na trhu, odpovídalo by tomu zdražení až o polovinu. Tímto způsobem jsme však postupovat nechtěli,“ uvedl ředitel společnosti Teplárny Brno Petr Fajmon.

Němci obracejí. Většina chce návrat k jádru

Evropa

O dvě stě až tři sta korun měsíčně si od Nového roku připlatí za teplo i lidé v jihočeském Písku. Teplárna zdraží o 17 procent, lidé za gigajoule zaplatí 722,4 koruny bez DPH.

„Ve standardním bytě 3+1 se cena za teplo a teplou vodu zvedne zhruba o 285 korun měsíčně, v zatepleném rodinném domě pak cena stoupne průměrně o 313 korun za měsíc,“ řekl Ondřej Veselý (ČSSD), místostarosta Písku.

V Jablonci nad Nisou zdraží příští rok teplo o 16,7 procenta, cena za gigajoule se tak zvýší zhruba o stokorunu. Domácnosti v Jablonci budou za gigajoule platit včetně DPH 681 korun nebo 699 podle tarifu. „Pro běžnou jabloneckou domácnost to znamená necelých 200 korun měsíčně navíc,“ uvedla mluvčí společnosti Markéta Hozová. Jablonecká energetická patří městu, zásobuje zhruba třetinu tamních domácností, desítky firem a institucí.

Pro Francii jsou jaderné reaktory nejlevnější řešení, tvrdí studie

Evropa

Cena tepla v Plzni vzroste od počátku ledna v průměru o 9,7 procenta. „O zvýšení cen rozhodla v úterý 7. prosince valná hromada i představenstvo,“ informoval Právo Václav Pašek, generální ředitel Plzeňské teplárenské. Ta vytápí přes padesát tisíc plzeňských domácností a podle Paška má nejnižší ceny v republice.

Nyní stojí jeden gigajoule na vstupu do domu 540,32 koruny, po zdražení si lidé v bytě o velikosti 65 metrů čtverečních napojeném na ústřední topení i teplou vodu připlatí v průměru 110 korun měsíčně.

Nesrovnalosti ve vyúčtování mohly způsobit odečty odhadem

Domácí

V teplárně má majoritní podíl radnice, zmíněný krok již dříve schválili městští zastupitelé. Těm Pašek zdražení vysvětloval mimo jiné vysokým nárůstem inflace.

Reklama

Výběr článků

Načítám