Hlavní obsah

Elektřina z větrníků je příliš levná. Technologický lídr trhu se bojí o své marže

Snahy o další zlevňování energie z větrných elektráren musí přestat, jinak se to už nevyplatí a vývoj se zastaví. Agentuře Reuters to řekl výkonný ředitel lídra na poli větrné energetiky, konsorcia Siemens Gamesa, Andreas Nauen.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Zcela jasně jsme dosáhli toho, že je větrná energie levnější než cokoliv jiného. Já jsem ale přesvědčen, že by neměla být příliš levná. Obávám se, že jsme zašli příliš daleko,“ prohlásil Neuen v době, kdy ceny elektřiny a plynu na evropském energetickém trhu letí do nebývalých výšin a živí tím i zrychlující inflaci.

Už to není zajímavé

Podle Neunea je ale problém v tom, že při dalším propadu cen odvětví přestane být pro investory zajímavé a vývoj technologií se zastaví. Současný stav, kdy je energie z větrných elektráren levnější než ta z takzvaně nečistých zdrojů, jako je uhlí, podle šéfa Siemens Gamesa stačí. Zacházet dál by podle něj bylo kontraproduktivní.

Čeští polárníci chtějí malou větrnou elektrárnu

Věda a školy

Ceny energie z větrné energie jsou sice na evropském trhu skutečně nižší než u jiných zdrojů, dlužno však podotknout, že je to vykoupeno faktem, že jde o zdroj závislý na počasí.

Když nefouká, větrníky elektřinu nedodávají. Spoléhat se na ně tedy nelze. Nauen přesto apeluje na vlády a vypisovatele zakázek, aby netlačily jen na nejnižší cenu, ale zohlednily například i vytváření pracovních míst.

Cílem Siemens Gamesy i jejího největšího konkurenta, společnosti Vestas, je vrátit se k maržím okolo 10 procent, z nichž musely v posledních letech ukrajovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám