Hlavní obsah

Téměř polovina Čechů nepočítá v důchodovém věku s dostatečnými příjmy

– Praha

Celkem 48 procent pracujících Čechů odhaduje svůj příjem po odchodu do důchodu jako nedostatečný. Naopak jen 35 procent ekonomicky aktivních obyvatel ČR se domnívá, že jejich příjem po odchodu do důchodu bude vyhovující. Vyplývá to z výsledků průzkumu AXA Retirement Scope, jehož se zúčastnilo 500 pracujících a 501 důchodců.

Článek

Podle průzkumu je pracujících optimistů v současné době o 13 procentních bodů méně než v roce 2008.

Při odpovědích na otázku, zda očekávají dostatečný příjem po odchodu do důchodu, měli přitom pracující lidé brát v potaz nejen důchod vyplácený státem, ale i veškeré budoucí příjmy například z penzijního připojištění či jiných úspor.

Pouze tři procenta uvedla, že budou mít zcela dostačující příjem. Oproti tomu 13 procent očekává příjmy "naprosto nedostačující". Celých 17 procent respondentů svou budoucí situaci vůbec neodhadlo.

Východoevropané jsou pesimističtější

"Češi vidí své stáří z finančního hlediska mnohem černěji než lidé ze západoevropských zemí, kde je 53 procent lidí přesvědčeno, že budou mít v důchodu dostatečný příjem," uvedl viceprezident Asociace penzijních fondů ČR a finanční ředitel skupiny AXA pro ČR a SR Mojmír Boucník.

Pesimismus je podle něj běžným jevem v zemích bývalého východního bloku. Například v Polsku očekává dostatečný příjem po odchodu z práce jen 21 procent lidí.

Anketa

Počítáte s tím, že vaše příjmy v důchodovém věku budou dostatečné?
Ano
10,5 %
Ne
89,5 %
Celkem hlasovalo 600 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám