Hlavní obsah

Temelín odstavuje na dva měsíce druhý blok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaderná elektrárna Temelín v pátek plánovaně odstavila druhý blok. Reaktor začnou energetici otevírat poté, co vychladne, což bude v pondělí. Při dvouměsíční odstávce vymění čtvrtinu paliva a zkontrolují bezpečnostní systémy i turbínu. Včetně dodavatelů se do prací zapojí asi tisíc lidí. Uvedl to temelínský mluvčí Marek Sviták. V Temelíně je to letos druhá odstávka, první blok byl odpojený necelé dva měsíce od 15. dubna do 9. června.

Foto: JETE Temelín

Jaderná elektrárna Temelín

Článek

Generátor druhého bloku odpojili energetici ve chvíli, když byl reaktor přibližně na třetinovém výkonu. Provozní personál snižoval výkon bloku od 18:00, a to tempem pět megawatt za minutu. Turbogenerátor odpojili energetici od přenosové soustavy podle plánu ve 21:00.

„O víkendu bude technologie postupně chladnout, například v primárním okruhu budeme snižovat teplotu vody přibližně o tři sta stupňů. Reaktor začneme otevírat po vychladnutí, tedy v pondělí. Otevírání reaktoru potrvá přibližně čtyři dny,” sdělil mluvčí.

Konec ruského paliva pro Temelín. ČEZ uzavřel nové smlouvy s USA a Francií

Ekonomika

Energetici při odstávce vymění 42 z celkových 163 palivových souborů. ČEZ naplánoval při odstávce 67 investičních akcí za stovky milionů korun. Poslední letošní výměnu paliva v tuzemských jaderných elektrárnách plánuje ČEZ na říjen v prvním dukovanském bloku.

Temelín je největší výrobce elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 15,86 terawatthodiny (TWh) elektřiny, letos od začátku roku 9,1 TWh.

Reklama

Výběr článků

Načítám