Hlavní obsah

Temelín má poruchu a nedodává elektřinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jaderná elektrárna Temelín přestala dodávat do sítě elektřinu. Druhý blok byl ve čtvrtek večer odpojen od rozvodné energetické sítě kvůli poruše čerpadla. První blok je od konce června odstaven kvůli výměně paliva. Temelínská elektrárna dodává do sítě pětinu spotřeby elektřiny v ČR.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jaderná elektrárna Temelín

Článek

"Odstavili jsme po dohodě s energetickým dispečinkem. Na dobu oprav byly skupinou ČEZ vyčleněny náhradní zdroje. Odběratelů se odstávka v žádném případě nedotkne," uvedl mluvčí elektrárny Václav Brom.

Důvodem odstávky druhého výrobního bloku byla porucha jednoho ze dvou čerpadel prvního systému „technické vody důležité” v nejaderné části elektrárny k chlazení technologických zařízení. Oprava potrvá několik dní. Na prvním bloku vstupuje plánovaná odstávka spojená s výměnou paliva do třetího týdne.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jako první zaskakují přehrady

„Při nečekaných výpadcích využíváme nejprve vodních elektráren, které jsou rychlejší, ale máme tam rezervovaný výkon pouze pro omezenou dobu čtyř hodin, poté nastupují uhelné a další elektrárny,” řekl Novinkám Miroslav Šula, ředitel dispečerů společnosti ČEPS, která v Česku provozuje elektrická vedení.

„Regionu se to nedotkne, naše sítě jsou dostatečně dimenzovány, aby tam elektřina přitekla z jiných oblastí. Elektřinu také dovážíme z Německa i Rakouska,“ dodal Šula.

Termín obnovení dodávek bude po víkendu

"Technická voda důležitá (TVD) je uzavřený okruh, který zajišťuje chlazení technologických zařízení, zejména čerpadel, důležitých z pohledu jaderné bezpečnosti," vysvětlil mluvčí Temelína. Systémy TVD má elektrárna tři, na sobě nezávislé, voda z nich je chlazená v bazénech rozstřiku. Protože na jednom z čerpadel se objevila porucha a druhý systém byl plánovaně odstaven kvůli investiční akci, museli energetici v souladu s podmínkami provozu odstavit první výrobní blok.

Nyní budou práce na investiční akci na druhém systému technické vody přerušeny a systém se uvede do provozu. Pak se teprve zjistí, proč se čerpadlo porouchalo.

"Tyto činnosti si vyžádají několik dní. Termín obnovení výroby elektřiny na druhém bloku bude upřesněn na začátku příštího týdne," uvedl Brom.

Reklama

Výběr článků

Načítám