Hlavní obsah

Temelín je bezpečný, prohlásili mezinárodní experti

Právo, Vladimír Vácha
Temelín

Jaderná elektrárna Temelín (JETE) nemá zásadní bezpečnostní nedostatky a je provozována v souladu s kritérii Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Vyplývá to z výsledků již 26. mise OSART, která skončila ve čtvrtek. Do Temelína vyslala tým expertů vídeňská agentura MAAE na základě požadavku české vlády.

Foto: Novinky

Jaderná elektrárna Temelín

Článek

Elektrárnu posuzovalo během tří týdnů v osmi oblastech dvanáct odborníků z osmi zemí. Zaměřovali se mimo jiné na organizaci, řízení, provoz, údržbu, radiační ochranu ale i na systém řízení havarijních stavů. Právě na tento bod mise OSART nově cílí pozornost po havárii ve Fukušimě.

„Náš tým v Temelíně důkladně prověřil všechny funkce důležité pro bezpečný provoz elektrárny, za které zodpovídá její vedení. Závěry prověrky vycházejí z bezpečnostních norem MAAE a osvědčených mezinárodních postupů. Mohu konstatovat, že elektrárna je dobře udržovaná a personál i management byli při jednání otevření a vstřícní,“ uvedl na čtvrtečním setkání s novináři vedoucí mise Francouz Pierre Gest.

Z předběžných výsledků mise vyplývá, že Temelín by mohl zavést některá nová opatření v oblasti řízení prací v kontrolovaném pásmu. Naopak v šesti případech Temelín zahraniční experti ocenili a MAAE jej bude dávat za vzor ostatním světovým elektrárnám.

„Prověrka splnila naše očekávání. Nečekali jsme jen chválu. Od toho návštěvy mezinárodních odborníků nejsou. Jde hlavně o předávání zkušeností v jaderném průmyslu a doporučení neznamenají, že něco děláme špatně,“ zdůraznil ředitel JETE Miloš Štěpanovský.

Reklama

Výběr článků

Načítám