Hlavní obsah

Temelín hledá dodavatele paliva. Značka Made in Russia je teď handicapem

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČEZ vybírá dodavatele paliva pro Jadernou elektrárnu Temelín na dalších zhruba 10 let. Jasno chce mít do konce roku. Ve středu to uvedl mluvčí firmy Ladislav Kříž. Od roku 2010 palivo elektrárně dodává ruská společnost TVEL. Podle analytika Jiřího Gavora představuje značka Made in Russia v aktuální situaci handicap.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Článek

Temelín je největší výrobce elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby.

„Výběrové řízení se aktuálně uskutečňuje i přes komplikace ohledně pandemie covid-19 a nemožnost přímých jednání. Finální nabídky a ukončení předpokládáme do konce roku,” řekl bez bližších podrobností Kříž.

Značka Made in Russia je nyní silným handicapem
Jiří Gavor, analytik ENA

Ve druhé tuzemské elektrárně v Dukovanech má ČEZ do konce provozu nynějších bloků uzavřenou smlouvu s ruskou společností TVEL. Tento týden společnost uvedla, že obě elektrárny mají dostatečné zásoby čerstvého paliva dodávaného z Ruska, Dukovany nejméně na tři a Temelín nejméně na dva roky.

Bulharský soud potvrdil pokutu pro ČEZ

Ekonomika

Palivo od firmy TVEL bere ČEZ pro Temelín od roku 2010, předtím používal palivo firmy Westinghouse. Před dvěma lety elektrárna zkušebně zavezla šest ze 163 palivových souborů od firmy Westinghouse Electric Sweden.

„Nešlo o přechod na nového dodavatele, ale o ověření vlastností paliva dalšího výrobce,” uvedl tento týden mluvčí elektrárny Marek Sviták. Mezi další dodavatele paliva pro jaderné elektrárny patří například francouzský Framatome.

„Jaderným palivem se lze bez problémů zásobovat na roky dopředu, to nám vytváří případný časový prostor. Dodavatel ale vždy stoprocentně plnil své závazky. V reakci na aktuální vývoj se určitě budeme spolu se státem věnovat dalším bezpečnostním aspektům,” doplnil Sviták.

Dukovanský tendr bez Rosatomu končí, politici to nepřiznají, říká expert Šnobr

Domácí

Analytik společnosti ENA Jiří Gavor řekl, že ve hře v současné zakázce jsou především dodavatelé s konkrétními zkušenostmi s dodávkami paliva pro Temelín.

„Zapojení dalších je jen přínosem pro konkurenční prostředí, a tím i pro cenu. V normálních podmínkách by mohl být mírným favoritem TVEL, nicméně nyní je značka Made in Russia silným handicapem, především když kupcem je podnik s většinovou státní účastí,” dodal Gavor.

Vláda v pondělí oznámila, že Česko se v reakci na informace o podílu ruské tajné služby na explozích v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 rozhodlo nepřizvat ruskou společnost Rosatom do tendru na stavbu nového bloku v Jaderné elektrárně Dukovany.

Reklama

Související témata:

Související články

Rusko přesunulo na Krym moderní bombardéry

Rusko v posledních týdnech přemístilo na poloostrov Krym a základny poblíž Ukrajiny vojenská letadla, a rozšiřuje tak své možnosti zastrašování i vojenské...

Výběr článků

Načítám