Hlavní obsah

Telekomunikační firmy zlevňují své služby

Právo, Novinky, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Český Telecom zavedl ve středu dva nové programy, které lidem umožní volat z pevných telefonů zcela zdarma o víkendech, svátcích a v pracovních dnech mimo špičku. Alternativní služba Bluetone, kterou provozují České radiokomunikace, zase zlevnila volání do zahraničí.

Foto: Anna Čelouchová
Článek

"Například při variantě Telefon Volno získá klient každý týden až 108 hodin bezplatného volání. Telefon Víkend zase umožní týdně zdarma 48 hodin hovorů. Těm, kteří hodně telefonují, by to mohlo ročně uspořit tisíce korun," uvedl výkonný ředitel pro marketing Českého Telecomu David Duroň. 

Pokud si nové programy telefonní účastníci objednají do konce října, budou až do konce roku platit zvýhodněný měsíční paušál. Včetně DPH bude Telefon Víkend za 429 korun a Telefon Volno za 479 Kč. Od 1. ledna 2005 se pak měsíční paušální poplatek zvedne o padesátikorunu.

Pro některé tarify nabídka neplatí

Pro klienty, kteří mají některý z programů řady Telefon a chtějí využít možnosti neomezeného bezplatného volání, zavedl nyní Telecom nadstavbové balíčky za 99 a 149 korun (rovněž včetně DPH). Na dotaz Práva, zda tuto šanci budou mít i ti ze zákazníků Telecomu, kteří mají program Home Mini nebo Home Standard a chtějí si ho dál ponechat, však Duroň odpověděl: "Pro ně nabídka neplatí." 

S novými tarify nebude možné zdarma volat do zahraničí ani do mobilních sítí.

Konkurence by na volných minutách prodělala

Konkurenční operátoři Aliatel, Contactel a Tele2 volání zdarma o víkendech nebo večerech zatím nenabízejí. Českému Telecomu totiž platí propojovací poplatky po minutách. Pokud by tedy volné minuty nabízeli, nebyla by pro ně taková strategie výhodná. Telecomu by operátoři za minuty platili poplatek, ale od zákazníka by žádné peníze nedostali.

Firmy Aliatel a Contactel by s podobnou nabídkou ani neměly uplatnění, protože poskytují služby hlavně pro firemní klienty, pro něž volání o víkendu zdarma nemá takový smysl jako pro domácnosti.

Ve spojení pro domácnosti konkuruje Telecomu hlavně Tele2. Volné minuty nenabízí právě kvůli propojovacím poplatkům. Sází na nižší ceny za minutu volání.

Levnější volání do EU

České radiokomunikace (ČRa) od září snižují ceny volání do zemí EU o 30 až 40 procent. Do většiny zemí mohou zákazníci volat za 3,20 za minutu místo dosavadních 4,50. Levnější bude i volání do zámoří.

Například telefonát do Číny bude podle ředitele úseku telekomunikačních služeb ČRa Jaromíra Charváta levnější o 75 procent. Tvrdí, že hlavní výhoda je to, že všichni zákaznicí budou moci využívat levnější volání do zahraničí bez ohledu na to, jestli se připojí přes Bluetone nebo přes síť Českého Telecomu.

Cena za volání o Velké Británie, Spojených států, Polska, Slovenska nebo Rakouska zůstává na 2,20 korunách za minutu. Volání do severských zemí, Austrálie, Kanady, Japonska a vybraných Evropských zemí zlevní z 4,50 za minutu na 3,20 za minutu.

Volání do dalších, především jižních zemí zlevní z 5,50 na 4,90. Všechny ceny uvádějí České radiokomunikace bez DPH.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám