Hlavní obsah

Švýcarský Xaloy otevřel v Brně nový závod

Novinky, Jan Trojan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Výrobní závod slavnostně otevřela v pátek firma Xaloy AG v technologickém parku ležícím na katastru obce Modřice na Brněnsku. "Zkušební výrobu kovových šneků, komponentů pro plastikářský průmysl, jsme zahájili již v červenci," řekl Právu generální ředitel Walter Cox.

Foto: Jan Kaše

Zasněžený Kolinec

Článek

Firma zaměstnává 65 pracovníků v dělnických i technických profesích, do konce letošního roku hodlá zvýšit na stovku lidí. Výrobní haly a další prostory leží zatím na ploše 5 400 metrů čtverečních, výhledově zhruba do dvou let hodlá Xaloy Brno expandovat až na 12 000 metrů čtverečních. "Záleží na odbytu a vůbec na hospodaření," podotkl Cox.

Xaloy sídlí ve Švýcarsku, kde také žije a pracuje generální ředitel, původem Američan. Výrobní provozy má tato firma vedle Švýcarska v Thajsku a na třech místech v USA. Celkem zaměstnává na 700 pracovníků. Vyrábí kalené šneky do délky tří metrů, navařované a nitridované šneky do sedmi metrů, nejnovější technologie umožňuje až dvanáctimetrové.

V Brně rozšíří produkci o gumové šneky. "Nový brněnský závod nabízí plnohodnotné výrobní spektrum plastikářskému průmyslu v Evropě, nejvíce zákazníků máme v Rakousku a Německu," sdělil Cox. Zůraznil, že ve svém oboru hodlají v Evropě zůstat na špici.

Rozhodla kvalitní pracovní síla

Pro Brno, které leží v těsné blízkosti Modřic, měla firma Xaloy více důvodů při rozhodování. Především kvalitní pracovní sílu, s jejímž obstaráváním nebyly větší problémy. "Bez potíží jsme získali i vysokoškolsky kvalifikované odborníky," prohlásil generální ředitel. Ocenil též kvalitu Vysokého učení technického a dalších škol, pochválil optimální logistiku a průmyslovou infrastrukturu na slušné úrovni.

Ocenil možnost stavět na zelené louce, rychlost stavby a možnost flexibility vůči odběratelům. Do modřického (brněnského) závodu investoval Xaloy devět miliónů euro. "Jsem tady spokojen, dobrá práce v příjemném prostředí," řekl Právu kovoobráběč Vladimír Doné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám