Hlavní obsah

Švýcaři budou v referendu hlasovat o garantovaném státním příjmu

Švýcaři budou v červnovém referendu hlasovat, zda se jejich země stane první na světě, která zavede garantovaný příjem pro všechny své dospělé občany. Návrh, podle něhož bude měsíčně každý dospělý Švýcar dostávat 2500 franků (61 tisíc korun) a každé dítě 625 franků (15 260 Kč), ale očividně nemá podporu politiků ani velké části veřejnosti, napsal zpravodajský portál The Local.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Muž hrající na alphorn (alpský roh) ve švýcarských Alpách.

Článek

Garantovaný měsíční příjem navrhla skupina intelektuálů v čele se spisovateli, umělci a filozofy, kterým se podařilo myšlenku dovést až k posouzení v referendu. To se uskuteční 5. června, jak ve středu rozhodla švýcarská vláda.

Pro vyhlášení referenda ve Švýcarsku stačí sesbírat 100 tisíc podpisů, takže jsou velmi častá.

O garantovaném příjmu se diskutuje také například ve Finsku, vyzkoušet by jej chtělo také nizozemské město Utrecht.

Politici jsou proti

Zastánci jednotného příjmu tvrdí, že garantovaný příjem může nahradit systém sociálních dávek, lidem zajistit důstojnost a přitom je ekonomicky udržitelný. Většina politiků, a to ani z řad levice, takovou sociální reformu ale nepodporuje.

Federální vláda odhaduje, že garantovaný příjem bude znamenat roční zátěž 208 miliard franků (5,1 biliónu Kč). Z daní se na tuto sumu vybere 153 miliard, zbývajících 55 miliard by zajistil převod ze systému sociálního pojištění a sociální podpory. Vláda i parlament podle listu Neue Zürcher Zeitung doporučují hlasovat proti garantovanému příjmu.

Kritici návrhu tvrdí, že díky jistotě státních peněz by lidé přestali pracovat. To zastánci myšlenky garantovaného příjmu odmítají a uvádějí, že podle průzkumu se většina Švýcarů v případě schválení návrhu chystá nadále chodit do práce.

Jen dvě procenta oslovených by prý dalo výpověď a dalších osm procent by se rozhodlo až podle okolností. Nicméně třetina z více než tisíce oslovených uvedla, že ostatní jistě pracovat přestanou. Podle sondáže je navíc 56 procent respondentů přesvědčeno, že návrh referendem neprojde.

Průměrná mzda ve Švýcarsku je podle statistik OECD kolem 170 tisíc korun měsíčně, navrhovaný garantovaný příjem 61 tisíc představuje zhruba třetinu této částky.

Anketa

Zamlouvá se vám myšlenka garantovaného příjmu pro všechny bez ohledu na to, zda pracují?
Ano
33,5 %
Ne
66,5 %
Celkem hlasovalo 579 čtenářů.

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám