Hlavní obsah

Světu energií dál neohroženě vládne uhlí

Novinky, pst

Produkce energie ze solárních elektráren se během roku 2012 zvýšila na celém světě o 42 procent a z větrných generátorů o 19 procent. Naproti tomu kapacita uhelných elektráren se zvýšila jen o šest procent. Přesto na uhlí připadá nejvíce energie a na něj připadající přírůstek je také mnohem větší než u alternativních zdrojů.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Článek

Od roku 2001 do roku 2010 se množství elektřiny zvýšilo celosvětově o 2700 terawatthodin. U ostatních alternativních zdrojů včetně větru, sluneční energie, biomasy, vodní, ale i jaderné energie se množství vyrobené elektřiny zvýšilo "jen" o 1300 terawatthodin.

Celosvětová produkce elektřiny přesahuje 20 261 terawatthodin. Uhlí má na tom podíl kolem 41 procent, fosilní paliva jako celek pak dosahují podílu 67 procent.

"Uhelné elektrárny je snadné vybudovat, jsou levné a spolehlivé," uvedl pro server Technologyreview analytik Matthew Stepp z Nadace pro technologie a inovace. Upozorňuje, že Čína se sice chlubí množstvím větrných elektráren, ale jen v roce 2011 postavila podle něj tolik uhelných elektráren, kolik jich je v provozu v Ohiu a Texasu dohromady.

Mimo jiné to znamená i růst emisí CO2 na jednotku energie ve světě. Mezinárodní energetická agentura v této souvislosti upozorňuje, že pro nahrazení fosilních paliv při výrobě elektřiny by se muselo vydávat na výzkum a vývoj třikrát více prostředků než dnes. Efektivitu ovšem ovlivňuje i skutečnost, že sektor spojený s fosilními palivy ve světě těží z dotací ve výši 523 miliard dolarů (10 biliónů Kč), což je šestkrát více než v případě alternativních energií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám