Hlavní obsah

Světová ekonomika se otřepává z krize, eurozóna si na růst ještě počká

Washington

Globální ekonomika v letošním roce zrychlí růst na 3,5 procenta. V recesi ale zůstane eurozóna, které Mezinárodní měnový fond (MMF) předpovídá pokles o 0,2 procenta. V podzimním výhledu loni v říjnu se MMF domníval, že eurozóna se už letos vrátí k mírnému růstu. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na aktualizovaný výhled světové ekonomiky zveřejněný MMF.

Foto: Stephen Jaffe, Reuters

Šéfka MMF Christine Lagardeová

Článek

V loňském roce vzrostla světová ekonomika podle předběžných údajů o 3,2 procenta. Ačkoli známky krize odeznívají, rizika jsou podle MMF stále velká.

Tahounem růstu budou letos mladé tržní ekonomiky a rozvojové země. Solidní růst měnový fond očekává i ve Spojených státech. Globální růst ale bude citelně brzdit 17členná eurozóna, která se z hospodářské recese nevymaní dřív než příští rok.

Pomaleji, než měnový fond předpovídal na podzim, poroste letos například Německo, tedy hlavní představitel eurozóny. Itálie a Španělsko zůstanou v recesi, která bude hlubší, než fond čekal. Oproti loňsku zrychlí Čína, růst se ale na předkrizovou úroveň zatím nevrátí. Vzestup by měla letos zaznamenat i japonské hospodářství.

Nejrychleji ekonomicky rostoucím regionem na světě se stane podle MMF Asie s růstem o 7,1 procenta v letošním roce a o 7,5 procenta v roce 2014. Následovat bude Afrika s růstem necelých šest procent letos i příští rok.

Reklama

Výběr článků

Načítám