Hlavní obsah

Světová banka snížila odhady globálního růstu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světová banka (SB) snížila své odhady globálního hospodářského růstu pro letošní a příští rok. Ekonomové banky to v úterní pololetní zprávě odůvodnili zhoršenými vyhlídkami v eurozóně a v Japonsku, ale také v Číně a dalších rozvíjejících se zemích světa. Nepříznivý vývoj v řadě zemi přitom převáží nad mírně pozitivním vlivem levné ropy.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Prezident Světové banky Jim Yong Kim

Článek

Banka odhaduje, že světová ekonomika letos zrychlí růst na tři procenta z loňského tempa 2,6 procenta. Loni v červnu předpovídala, že ekonomika poroste tento rok o 3,4 procenta po odhadovaném loňském vzestupu o 2,8 procenta. V roce 2016 banka čeká zrychlení na 3,3 procenta proti červnové prognóze 3,5 procenta.

Ze všeobecné slabosti se vydělují ekonomiky Spojených států a Británie. Největší světové ekonomice předpovídá Světová banka pro letošek posílení expanze na 3,2 procenta z loňských 2,4 procenta.

"Globální ekonomika jede na jediný motor - americký motor," uvedl ke zprávě hlavní ekonom SB Kaushik Basu. "To pro svět neznamená příliš růžový výhled," dodal ekonom podle agentury Reuters.

Vedle nadále slabých ekonomik eurozóny a Japonska budou globální výkon tlačit dolů řízené zpomalování růstu v Číně, oslabování v Brazílii a recese v Rusku. Naproti tomu by se měl zrychlit růst v Indii, jejíž ekonomika by příští rok měla dosáhnout sedmiprocentního tempa a srovnat krok s Čínou.

Světová banka předpovídá, že pokles cen ropy, které od loňského června ztratily asi 60 procent, by měl být pro světovou ekonomiku celkově kladný. Letos ale podle ní přispěje tento faktor k celkovému růstu jen 0,1 procentního bodu, přičemž pozitivní dopady levné ropy budou znát i v dalších letech.

Reklama

Výběr článků

Načítám