Hlavní obsah

Světová banka čeká růst chudoby v Rusku. Kvůli levné ropě

Světová banka (SB) zhoršila výhled vývoje ruské ekonomiky na letošní a příští rok a očekává nárůst chudoby v zemi kvůli nízkým globálním cenám ropy. V letošním roce má hrubý domácí produkt Ruska klesnout o 1,9 procenta a příští rok vzroste o 1,1 procenta. V prosinci SB předpovídala na letošní rok snížení o 0,7 procenta a v roce 2017 zvýšení HDP o 1,3 procenta.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ropná zařízení společnosti Lukoil na Sibiři

Článek

SB ve svém předchozím výhledu počítala s průměrnou cenou ropy v letošním roce 49 dolarů za barel. V nové prognóze však počítá s průměrnou cenou ropy 37 dolarů za barel.

V letošním roce SB očekává nárůst chudoby v Rusku. Ten má být nejvyšší od krize v letech 1998 a 1999.

Banka se rovněž domnívá, že Rusku se letos nepodaří dosáhnout plánovaného rozpočtového deficitu ve výši tří procent HDP. Neočekává také před prezidentskými volbami v roce 2018 žádné významnější strukturální reformy, napsala agentura Reuters.

Podle údajů ruského statistického úřadu HDP Ruska loni klesl o 3,7 procenta. Zaznamenal tak nejvýraznější pokles od roku 2009, kdy světovou ekonomiku svírala globální finanční krize.

Mezinárodní měnový fond (MMF) v lednu předpověděl, že ruská ekonomika letos klesne o procento. Zhoršil tak svou říjnovou prognózu, podle které se letos měl HDP snížit pouze o 0,6 procenta. V příštím roce počítá fond s návratem ruské ekonomiky k růstu, jehož tempo by mělo činit jedno procento.

Související témata:

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Jim Yong Kim, President of the World Bank Group,

Foto: Profimedia.cz

Odhad růstu české ekonomiky zlepšilo ministerstvo financí, MMF i ČNB.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám