Hlavní obsah

Světová banka čeká nejhorší recesi od druhé světové války

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Globální ekonomika se letos propadne o 5,2 procenta, vyplývá z odhadu Světové banky zveřejněného v pondělí. Letošní globální ekonomická recese by tak byla nejhlubší od konce druhé světové války v roce 1945.

Foto: Jose Luis Magana, ČTK/AP

Prezident Světové banky David Malpass

Článek

Ekonomická aktivita podle Světové banky letos globálně klesne o sedm procent. Stojí za tím pokles domácí poptávky a mezinárodního obchodu.

Nejvíce pandemie zasáhne ekonomiku zemí, které jsou výrazně závislé na příjmech z mezinárodního obchodu, turistiky, vývozu komodit nebo zahraničních investic.

Pandemie uvrhne 60 milionů lidí do extrémní chudoby, varuje Světová banka

Ekonomika

Rozvíjející se ekonomiky podle odhadu v průměru poklesnou o 2,5 procenta. Je to vůbec poprvé za posledních 60 let, co k něčemu takovému dojde. V posledních letech rozvíjející se ekonomiky v průměru rostly.

„Naší hlavní prioritou je řešit globální zdravotní a ekonomickou krizi. Vedle toho se musí globální komunita sjednotit, aby našla cestu pro co nejrobustnější oživení, jak jen to bude možné, a zabránila tak pádu většího množství lidí do chudoby a nezaměstnanosti,” uvedla viceprezidentka Světové banky pro spravedlivý růst Ceyla Pazarbasioglu.

Světová banka již dříve varovala, že pandemie může až 60 milionů lidí uvrhnout do extrémní chudoby. Cílem Světové banky přitom bylo extrémní chudobu do roku 2030 vymýtit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám