Hlavní obsah

Světlíkovy Vítkovice prodaly další dceřiné firmy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostravská strojírenská skupina Vítkovice Machinery Group (VMG) podnikatele Jana Světlíka prodala další dceřiné firmy. Vítkovice Doprava už patří společnosti Tatra Aviation ze skupiny Czechoslovak Group Jaroslava Strnada. Nové majitele mají i Vítkovice HTB, uvedla ve středu mluvčí Vítkovic Eva Kijonková. Hodnotu transakce firmy nezveřejnily.

Foto: Aleš Honus, Právo

Ostravský podnikatel Jan Světlík

Článek

Skupina VMG už letos prodala společnosti Vítkovice Recycling, Vítkovice Heavy Machinery a Vítkovice Gearworks. Prodeje firem souvisí podle Kijonkové s dlouhodobým stabilizačním plánem skupiny, jejíž některé firmy se předloni dostaly do finančních problémů a skončily v úpadku.

„Cílem je oživení produkce v odprodávaných firmách, ukončení reorganizací ve společnostech, které ji mají povolenu, a otevření prostoru pro kooperaci bývalé mateřské firmy s někdejšími dcerami na novém základě, kde Vítkovice, a. s., již nebudou nositelem bankovních úvěrů a garancí pro odprodané dcery,” uvedla mluvčí.

Odstřihnutí od bank

Předsedkyně představenstva a generální ředitelka Vítkovic, a. s., které zastřešují energetické, právní, logistické a další služby pro celou strojírenskou skupinu, Michaela Žvaková uvedla, že jde o radikální změnu pohledu na vítkovickou strukturu. „Zachovává byznys, know-how i pracovní místa, ale ruší závislost dcer na našich vztazích s bankami,” uvedla Žvaková.

Na prodej společnosti Vítkovice Doprava, která provozuje nákladní železniční dopravu, upozornil server zdopravy.cz. Portál uvedl, že podle posledních dostupných výsledků za rok 2016 dosáhla firma tržeb 472 miliónů korun a prodělala 24 miliónů korun. „Více než polovinou se na nich podílí železniční doprava a spediční služby. Zbytek připadá hlavně na aktivity se stlačeným zemním plynem CNG, firma patří se značkou CNG Vitall k největším provozovatelům plnících stanic,” uvedl server. Firma má přes 200 zaměstnanců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám