Hlavní obsah

Světlíkovy Vítkovice Power Engineering opustí 300 lidí

Ostravskou společnost Vítkovice Power Engineering (VPE), která je od loňska v úpadku, opustí v nejbližší době až 300 zaměstnanců. Zhruba polovina z nich pracuje v provozu VPE Hard v Jeseníku, který se firma chystá prodat, dalším lidem budou nabídnuta místa v jiných firmách skupiny Vítkovice Machinery Group, zbývající podnik propustí. Řekla to v úterý mluvčí Vítkovic Eva Kijonková.

Foto: EK Media

VPE se dostaly do potíží kvůli výstavbě elektrárny Yunus Emre v Turecku.

Článek

VPE mají nyní 865 zaměstnanců. „Celkově snížíme stav zaměstnanců zhruba na 600, to je stav, který je aktuálně racionální hranicí pro úsporu nákladů při současném zachování nezbytných výrobních schopností a know-how, které na trhu už nikdy dodatečně nenakoupíte, protože je v kvalifikovaných, zkušených lidech,” uvedl finanční ředitel VPE pověřený řízením společnosti Petr Krupa.

Před rokem měly VPE o 358 zaměstnanců více, na začátku restrukturalizace, ke konci roku 2015, pracovalo ve firmě 1471 lidí. Jen na přelomu letošního března a dubna ze společnosti odešlo 75 pracovníků.

„Nižšího stavu zaměstnanců VPE lze docílit uzavřením části podniku nebo jeho pronájmem a eventuálně vyčleněním engineeringových činností. V takovém případě by VPE bylo čistě výrobním podnikem se zhruba 450 zaměstnanci,” uvedla Kijonková. Společnost má podle ní logisticky připravenu i tuto variantu. „Je ale zcela závislá na věřitelích, protože zmíněné opatření nutně vyvolá dopad na jejich pozice,” dodala mluvčí.

Problémy v Turecku

VPE se zabývají hlavně výstavbou a dodávkami elektráren a patřily k nejdůležitějším firmám skupiny. Aktuálně se na Slovensku podílejí na budování třetího a čtvrtého bloku Jaderné elektrárny Mochovce a provádějí servis na českých jaderných elektrárnách Dukovany a Temelín. „I v insolvenci jsme získali zákazníky na dodávky tlakových částí pro tepelné i jaderné elektrárny v Ruské federaci,” uvedl Krupa.

VPE dostala do potíží stavba hnědouhelné elektrárny Yunus Emre společnosti Adularya v Turecku, kterou provázely komplikace. Elektrárna zatím nefunguje. Firma uvádí, že důvodem jejího špatného stavu je také situace na trzích v energetice nebo odložené investice hlavních zákazníků. Její věřitelé přihlásili u soudu pohledávky za více než 71 miliard korun.

Ze strojírenské skupiny Vítkovice Machinery Group ostravského podnikatele Jana Světlíka se loni dostaly do finančních potíží a skončily v úpadku čtyři firmy, kromě VPE ještě Vítkovice Gearworks, Vítkovice Envi a Vítkovice Revmont. Celkem je ve skupině více než 20 firem, které mají dohromady okolo 5500 zaměstnanců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám